Per què Vilafranca, Ares i Castellfort no passen de fase?

Fernando Simon argüeix “factors associats a la propagació de l'epidèmia"

Aquest matí, el director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha explicat els motius pels que, a la Comunitat Valenciana, el proper dilluns passaran a la fase 1 determinats departaments sanitaris com és el de Vinaròs i s’han quedat a la fase 0 altres com el de Castelló. I la explicació, segons ell, és deu a “factors associats a la propagació de l’epidèmia”.

“Tenim uns sistemes d’informació molt bons, tenim una qualitat assistencial molt bona però hi ha uns factors associats a la propagació de l’epidèmia que en alguns departaments encara no estan en la situació que permeta prendre la decisió de passar a la fase 1. Però falta molt poc per a que així sigue, açò no és una qüestió de si és avui o es demà, sinó de fer-ho bé”.

“L’equip tècnic que ha estat avaluant aquest fet, després de moltíssimes discussions i molt intenses amb tot l’equip de professionals de la Comunitat Valenciana han valorat que hi ha 10 dels 24 departaments que, per un principi de prudència que jo crec que és molt raonable, seria prudent esperar”, i ha anunciat que podrà ser en “una setmana, si el proper dilluns les dades indiquen que poden passar de fase, així serà”.

Fernando Simón ha retret que es parle de “suspendre” quant a que les comunitats autònomes puguen passar o no a les següents fases. Assegura que s’està fent un “mal servei” parlant d’aprovats i suspensos. “No és com una carrera”, i recorda que en aquest procés “anem tots junts” i que “si això es converteix en una carrera, acabarem arribant on ningú vol, amb un possible rebrot”.

En tot cas, el que està clar és que a Vilafranca, Ares i Castellfort, on no és coneix ni un sol cas d’infecció per coronavirus s’han quedat enrere per ser casos circumstancials d’estar adscrites al departament sanitari de la capital de La Plana.

La consellera de Sanitat
es reunirà amb el ministre”

La consellera de Sanitat de la Generalitat Valenciana, Ana Barceló, que s’ha mostrat notablement molesta amb aquesta decisió de que no tota la comunitat passe a la següent fase, es reunirà aquest dilluns amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, per tal d’accelerar la desescalada als 14 departaments on això no ha sigut encara possible. Barceló ha demana “criteris objectius” a Sanitat per a que s’hage pres aquesta decisió.

En la roda de premsa diària, la consellera Barceló ha reconegut que fins al mateix divendres no va saber que existia la possibilitat que alguns departaments no passaren, ja que els tècnics de la Comunitat asseguraven que es complien els criteris i el ministre els havia posat “bona nota”, com així s’havia anat apuntant des de la Generalitat des de feia dies.

Barceló apunta que, al menys el haver demanat fer la desescalada per departaments sanitaris ha portat que alguns si ho hagen pogut fer. D’haver-se fet per províncies “segurament ho haguérem passat” en tota la Comunitat Valenciana.

Directe