La conselleria de sanitat demanarà al Ministeri “que siguen justos”

Des del Consell, no s'entén "per què s'ha pres aquesta decisió" de deixar zones en fase 0 si compleixen els criteris

La conselleria de sanitat demanarà al Ministeri “que siguen justos”
Ana Barceló a les Corts, en una imatge recent

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha mostrat la disconformitat de tot el Consell per la decisió adoptada pel Ministeri de Sanitat que només passen a la fase 1 de la desescalada 10 dels 24 departaments de salut de la Comunitat Valenciana.

La Comunitat Valenciana va proposar que tots els departaments de salut pogueren accedir a la fase 1, que començarà dilluns que ve, recolzats en la capacitat assistencial i de salut pública, i de diagnòstic del virus del sistema sanitari valencià, així com en la capacitat dels recursos humans per a atendre un futur pic de la pandèmia. “Després d’escoltar al ministre, vull traslladar el desacord total per la decisió adoptada”, ha apuntat la consellera.

Segons ha explicat, “la Comunitat Valenciana ha complit tots els criteris exigits” pel Ministeri de Sanitat. “Portem molt temps tractant no sols que la pandèmia i el virus no es transmeta, sinó contenint a més aquesta situació”, ha agregat.

Entre els criteris exigits pel Ministeri de Sanitat es trobava, entre altres, la incidència acumulada dels últims 14 dies per cada 100.000 habitants, tal com ha subratllat. En la Comunitat Valenciana, aquesta xifra se situa en el 13,59, mentre que altres comunitats autònomes, que sí han passat a la fase 1, superen el 60. A més, el número reproductiu del virus se situa en el 0,66, “una xifra molt per davall del 1, criteri màxim marcat pel ministeri”, ha recordat Barceló.

La consellera ha assenyalat que “hem estat durant tots aquests mesos cuidant de la Comunitat Valenciana, cuidant de tots els ciutadans i ciutadanes. Els nostres professionals han estat bolcats perquè poguérem passar a la fase 1 i he de mostrar la nostra disconformitat”.


Per això, ha anunciat que aquest dissabte es posarà en contacte amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, per a traslladar-li que, des del Consell, no s’entén “per què s’ha pres aquesta decisió”. “Espere que el Ministeri fonamente per què ha ocorregut aquesta situació”, ha indicat.

D’altra banda, Barceló ha assenyalat que, quan la Conselleria de Sanitat va presentar aquesta proposta i va tindre una reunió bilateral amb el Ministeri de Sanitat, es va dir, per part del Ministeri, que “era de matrícula d’honor”. “No li estic posant jo nota; estic traslladant el que va dir el Ministeri, recolzat en la capacitat que havíem demostrat aquest temps i en la fortalesa que té el nostre sistema per a abordar el coronavirus”, ha dit.

“Continuarem barallant per cuidar i per posar a la disposició de tots els ciutadans i ciutadanes tota la nostra capacitat assistencial. Continuarem lluitant i demanarem que siguen justos en la seua decisió”, ha manifestat la consellera.

Directe