Ximo Puig diu que tota Comunitat compleix els requisits per a passar a la fase 1

Tenim les dades que ha aportat la Generalitat Valenciana

Ximo Puig diu que tota Comunitat compleix els requisits per a passar a la fase 1
Ximo Puig, avui, en una roda de premsa

El president Ximo Puig, ha destacat que les dades que la Generalitat Valenciana ha oferit al Govern central acrediten que el sistema valencià de salut ofereix totes les garanties d’assistència sanitària perquè el conjunt de la Comunitat puga passar a la fase 1 de desescalada a partir del pròxim dia 11 de maig.

El president de la Generalitat ha realitzat aquestes declaracions en la roda de premsa per a donar a conéixer la signatura d’un protocol d’actuació amb el ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque; la presidenta del CSIC, Rosa Menéndez, i el president de Global Omnium, Eugenio Calabuig, per a desenvolupar en la Comunitat Valenciana l’eina SARS, que permet detectar els rastres gènics del CoV2 en aigües residuals.

Puig ha informat en aquest sentit que la Comunitat Valenciana té:

▸ Capacitat per a albergar 965 llits de crítics, entre l’àmbit públic i el privat, així com capacitat per a aconseguir 18.992 llits d’aguts, comptant les disponibles en hospitals públics i privats, hospitals de crònics i hospitals de campanya.

▸ En Atenció Primària es disposa de 13.400 professionals en plantilla i s’han realitzat 746 contractes de reforç durant la pandèmia, als quals se sumen mesures per a incorporar a residents, així com a estudiants que estiguen en últim any de carrera d’infermeria.

▸ En atenció hospitalària es disposa de 37.000 professionals, i s’han realitzat 4.107 contractes nous. A més, s’ha obert un procés extraordinari per a permetre la continuïtat en l’exercici de 595 facultatius i facultatives i de 80 professionals d’infermeria.

▸ En aquests moments, en atenció hospitalària existeix una ocupació del 51% en llits d’aguts.

▸ Capacitat de realització de 5.700 PCR al dia a través dels departaments, 2.000 PCR al dia amb fundacions i, d’acreditar-se els laboratoris pendents, 1.500 més.

Per al diagnòstic, tal com ha exposat el president, al començament de la pandèmia es van instal·lar 7 laboratoris en les tres províncies (a l’Hospital General de Castelló, Clínic, La Fe, Doctor Peset, General de València, General d’Alacant i Elx). En l’actualitat s’ha estès la xarxa de laboratoris a l’Hospital Arnau de Vilanova-Llíria, La Ribera, Gandia i Xàtiva Ontinyent, i l’objectiu és disposar de laboratoris en tots els departaments de salut, començant pròximament amb Dénia i Alcoi.

Noves franges per al passeig
i permetre banyar-se a la platja

“Estem en condicions d’abordar aqueixa transició cap a la fase 1”, ha conclòs el president, que també s’ha referit a la necessitat de “flexibilitzar” les franges horàries establides per a les eixides de la població durant la desescalada per a atendre les “singularitats” de comunitats com la valenciana.

En aquest sentit, ha indicat que “l’horari s’ha de compassar a la realitat climatològica”, de manera que no s’expose a la població infantil a les hores de major calor. D’altra banda, el president també ha mostrat la seua intenció de negociar amb el Govern per a permetre com més prompte millor el bany a la platja amb les mesures de prevenció i distanciament social adequades.

Directe