El nostre territori passa a la fase 1 de la desescalada

A partir del dilluns 11 poden reobrir tots els comerços, llocs de culte i terrasses al 50% al departament de salut de Vinaròs

El nostre territori passa a la fase 1 de la desescalada
Morella, aquest divendres

A partir del dilluns, 11 de maig, s’alleugereix un poc més el desconfinament pel coronavirus al nord de la Comunitat Valenciana. Així ho ha anunciat el Ministre de Sanitat, Salvador Illa, qui ha fet públic aquesta vesprada les províncies que passen a la següent fase del desconfinament. En el cas de la Comunitat Valenciana, que va demanar una valoració per departaments de salut i no per províncies, s’ha seguit aquest criteri i el Departament de Salut de Vinaròs, donat que es compleixen tots els requisits per tal d’avançar un pas més cap a la nova normalitat.

Pertanyen al Departament de Salut de Vinaròs les localitats del Baix Maestrat i totes les de la comarca dels Ports excepte Vilafranca, Ares del Maestrat i Castellfort, sent aquests tres pobles dependents de l’àrea sanitària de Castelló, que es queda a la fase 0.

Mapa dels territoris amb les fases de la desescalada

D’aquesta manera, en qüestió de tres dies, es permetran una sèrie d’activitats econòmiques i socials que estaven prohibides des de fa set setmanes.

▸ Es permeten reunions en grups d’un màxim de 10 persones d’amics i familiars, a casa o al carrer, però complint amb les normes generals de distància social i higiene.

▸ Persones que viuen juntes poden compartir cotxe

▸ Tots els comerços, tret dels grans centres comercials, poden obrir, però només acceptant fins al 30% de la seua capacitat. Els comerciants tindran que desinfectar el local dues vegades al dia i tindre horari d’atenció preferent als majors.

▸ Els bars poden obrir ja, encara que només servint a les terrasses i estant al 50% del seu aforament. Les taules tenen que estar a dos metres i els grups no seran de més de 10 persones. No podrà haver-hi cartes ni altres objectes d’ús compartit i caldrà desinfectar les taules després de cada ús.

▸ Poden reobrir els llocs de culte, com ara les esglésies, però només a un terç de la seua capacitat. Els difunts es podran vetllar amb 15 persones en espais a l’aire lliure i amb 10 si es tracta d’un espai tancat

▸ El 25% dels mercats de venda ambulant poden habilitar-se si els ajuntaments així ho consideren.

Segons ha confirmat el ministre de Sanitat “no hi ha limitació horària per a les activitats que es permeten a la fase 1”. Per contra, no es podrà encara eixir de la província on estiguem i no podrem encara banyar-nos a la platja.

A la resta de la Comunitat Valenciana han passat de fase els departaments sanitaris de Requena, Xàtiva-Ontinyent, Gandia, Alcoi, Dénia, La Marina Baixa, Elda, Orihuela i Torrevieja. Als territoris veïns també passen de fase les comarques que conformen les Terres de l’Ebre i tota la província de Terol.

Directe