La línia de l’apartheid, la línia de la vergonya

Divendres, 9 d'abril de 2021
  • Miguel Ángel Troncho

A Israel hi ha una carretera que comunica Ramallah i Betlem coneguda com la carretera de l’apartheid. A un dels seus costats circulen els israelians; i a l’altre, segregats per un mur, els palestins. Els primers poden sortir a qualsevol poble o ciutat; els segons, no.

Però no cal anar tan lluny. Ací, a la nostra comarca, l’empresa especuladora Forestalia, vol construir 22 parcs eòlics als municipis de Cantavella, Fortanete, L’Anglesola del Cid, Mirambell, Mosquerola, Puertomingalvo, Tronchon i Villarluengo, a la província de Terol. La línia d’evacuació d’aquests parcs eòlics creuarà els termes municipals de Portell, Cinctorres i Morella fins a la subestació del Fraiximeno, una línia de les conegudes com a MAT (Molt Alta Tensió), res a vore, quant a potència, amb les línies ja existents d’evacuació dels actuals parcs eòlics que tenim a la comarca. Aquesta línia està projectada paral·lela a una ja existent. Per què? Per què no unificar-les? Clar i ras: perquè les dues empreses propietàries tenen interessos diferents i les dues volen les seues línies en propietat. Permetrem això? Si finalment es fa així, de la mateixa manera que la carretera israeliana, podrem dir que ací tenim la línia de la vergonya, ja que, a més del doble impacte, la gent d’ací, de la mateixa manera que els passa als palestins, sols veurem passar l’electricitat, sense consumir-la.

Aquest cap de setmana a La Mata, en un acte que els humanitza, han eixit al carrer per a escenificar que no volen les torres de molt alta tensió prop del poble. Anteriorment, hem comentat que aquest vial elèctric transcorrerà per Portell, Cinctorres i Morella. Per què, per tant, La Mata s’hi ha mobilitzat? És cert, que l’especuladora, Forestalia, ha presentat una opció alternativa, que sí que passaria per davant de La Mata. Aquesta opció, però, una vegada analitzat l’EIA (Estudi d’Impacte Ambiental) no és una opció vàlida per a l’empresa, ells mateixos ho diuen en aquest document. No deixa de ser curiós, que a un informe d’impacte ambiental aparega tantes vegades l’expressió “no es viable económicamente”. Per tant, la reflexió és la següent: deixarem fer tot el que vulguen, per què el projecte siga viable econòmicament? A canvi de què? Val la pena hipotecar el nostre territori d’aquesta manera? De veritat creiem que li fem un favor al turisme? Qui voldrà vindre a una terra plagada de torres immenses en mig dels nostres paisatges? I si es plantejaren unes mesures compensatòries, qui les rebria? I, una vegada més, realment, equilibraria el mal al nostre sistema productiu actual?

L’últim tram d’aquest macroprojecte especulatiu, dins ja del terme de Morella passa per un terreny amb les següents proteccions: PGOU (Sol Protegit Forestal), ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a les Aus), protecció de pesca, espècies autòctones protegides, Protecció Forestal (Patfor) i zona rural protegida municipal. Tal volta menys important, ja que en l’informe ni tan sols apareix, zona habitada! Pot ser per això ja ni es contempla la seua pròpia norma anomenada com “Principio de Precaución” on es proposa no construir el traçat a menys de 400  metres de les zones habitades, el que representaria, segons aquest principi, un risc innecessari per als habitants. Molts dels estudis sobre l’impacte en la salut van més enllà d’un simple risc innecessari, però no hi entrarem ara, ja que el que està en aquest momet damunt la taula és un estudi únicament mediambiental, ja veurem si ix algun altre estudi d’impacte abans no es pronuncie el Ministeri.

Per què ens referim en tot moment a Forestalia com a empresa especuladora? Perquè ho és. El projecte presentat no ofereix una alternativa seriosa d’evacuació a altres subestacions elèctriques on l’impacte ambiental seria menor, per què? Una vegada més, “porque no es viable económicamente”. L’empresa va adquirir una connexió a Red Elèctrica per a connectar a la SET de Morella, i especula amb això, per a revendre tot el macroprojecte a fons inversors estrangers, amb l’únic interés de generar negoci, no electricitat. Evacuar a una altra subestació no li permetria aquest tipus de negoci.
Renovables si, macroprojectes no! I menys, sense l’aprovació de la gent del territori. De la mateixa manera que els palestins, no ens mereixem ser ciutadans de tercera.

Directe