Dilluns, 14 d'agost de 2023
  • Rafael Pallarés Traver

Quan triem un camí hem de saber d’on venim i tindre clar on volem anar. Fa quasi 40 anys al nostre poble es tancaven coses i anàvem perdent població, entre les coses que s’havien de tancar li va tocar a l’ escorxador, que en aquell moment s’havia de reformar i era una despesa important per a l’ajuntament, però en aquell moment un alcalde a qui recordo amb agraïment i emoció, Paco Blasco, va dir: “Ací no podem permetre que es tanque res més”. I eixa decisió ferma de qui creu que les coses són possibles si les fem possibles, va ser l’inici d’un camí llarg, difícil i ple d’obstacles que sempre hi ha qui s’encarrega de posar. I avui m’agrada recordar a aquell home i vull dir-li que encara estem en la lluita, que no volem permetre que a este poble es tanque res més. Les coses són possibles si les fem possibles, ho devem als d’abans, als d’ara i als que vindran.

No vull recordar tot el que s’ha fet per a que l’escorxador ni es fera ni funcionara perquè es faria massa llarg, i no és el moment de rencors, cadascú sap el que ha fet i per què. És el moment d’explicar que Carns de Morella és un grup de gent i cooperatives de Morella i la comarca que volíem, que pensàvem que teníem dret de tenir un escorxador per a donar servei, encara que com es va fer en altres llocs ací no ens vullgueren ajudar i inclús aconseguiren impedir que ens arribara alguna ajuda a la que teníem tot el dret. Però ací som així, i amb l’ajuda de l’ajuntament, més de 80 socis de tots els sectors van posar els seus diners per a poder començar un projecte que ara és una realitat. Quan algú posa els seus diners, siguen els que siguen, demostra que de veritat li importa i em sento orgullós de ser un d’eixos més de 80 socis que ho van fer.

Hem viscut amb l’escorxador èpoques molt dures i difícils, segur que hem comés errors, però hem lluitat molt per a que tirara per avant, i recordo com en moments durs i sobre tot quan des d’algunes parts ens atacaven, vindre socis dient “Si hem de posar més diners els posem” i això dona molta força per a seguir.

En l’actualitat l’escorxador dona servei de matança tant a particulars com a carnissers, a tota la comarca i comarques veïnes de Terol. S’ha creat una cooperativa, Carn Natural, que fa el treball de matança, neteja i gestió de l’escorxador (avaries, manteniment, etc.) a més de dedicar-se a la comercialització i a fer el treball de ‘despiece’ i elaboració als clients que ho sol·liciten, treballant amb producte del territori, potenciant la nostra carn. Carn Natural paga un lloguer per l’ús de les instal·lacions i es fa càrrec de la part corresponent de les despeses que genera la seua activitat. Alguns ja som més majors però la meitat són membres joves amb ganes de continuar, als que hem de recolzar i que des d’ací vull felicitar pel que estan aconseguint en un sector tan difícil com este. Una cooperativa que acaba de fer una important inversió en la implantació de plaques solars per aconseguir rebaixar al màxim la despesa d’electricitat de la que es beneficiarà també Carns de Morella.

En estos moments, l’activitat directa de Carns de Morella genera beneficis tal com es va explicar a la junta general, cal seguir en esta línia i esperem entre tots aconseguir que en puga generar més, en això estem. Les pèrdues són la major part degudes a l’amortització de la inversió en la infraestructura que s’ha de contabilitzar però que no suposa una despesa en caixa real, i d’altra banda el crèdit que els beneficis de l’activitat encara no són suficients per arribar a pagar-lo tot. Eixa és la realitat.

L’escorxador és un servei fonamental per al sector primari del nostre territori, la qüestió es si volem seguir recolzant-lo o no. Recolzar-lo per totes eixes persones que actualment estan fent ús d’ell, els ramaders que porten els seus animals, els carnissers que els comercialitzen, els que fan que eixe producte arribe als consumidors, els particulars que poden fer la seua pròpia matança i els socis que han apostat per este servei. Recolzar-lo per a que continue sent un instrument de gestió sostenible creant producte de proximitat real i de creació de llocs de treball directa i indirectament, amb les portes obertes a qualsevol possibilitat de futur i a persones emprenedores que vulguen desenvolupar algun projecte en la zona.

Carns de Morella no són números, són persones amb sentiments, inquietuds, il·lusions, que volen seguir veient com l’escorxador, aquell que van ajudar a crear, segueix en marxa, persones d’ací, veïns, teus i meus, que no esperen menyspreus ni amenaces, esperen com ha ocorregut fins ara, que algú els diga que açò és possible perquè ho farem possible.

Directe