“No s’ha justificat amb criteris objectius la decisió del Ministeri”

Ximo Puig ha confrontat un informe de 232 pàgines de la Generalitat front a cap resposta de Madrid

“No s’ha justificat amb criteris objectius la decisió del Ministeri”

“Vull demanar-los disculpes i comparteixo el seu malestar perquè s’hagen vist frustrades esta setmana les expectatives que tenien” ha dit Ximo Puig en la compareixença davant dels mitjans de comunicació que ha tingut lloc al palau de la Generalitat Valenciana en acabar la conferència de presidents d’aquest diumenge. “La salut és el més important, però la Comunitat Valenciana necessita també obrir-se” a l’economia, donat que “la falta de decisions té també conseqüències”

“És cert que esperàvem que demà tota la Comunitat Valenciana passara a la Fase 1 i complíem els criteris tècnics que se’ns havien exigit, però no ha estat així. Considerem que no s’ha justificat la decisió del Ministeri de Sanitat amb criteris objectius”, el que ha mostrat en un informe. Es tracta d’un complet dossier de 232 pàgines on s’explicava que s’estaven complint les quatre capacitats que exigia el Govern d’Espanya a les Comunitats Autònomes i poder així accedir a la següent etapa de la desescalada. “232 pàgines nostres i cap resposta” del Ministeri per escrit, segons ha mostrat gràficament el president visiblement enutjat, que ha recordat les “sols nou paraules” que ha rebut de resposta: “els factors associats a la transmissió de l’epidèmia”.

“S’han canviat les
regles del joc”

“La Generalitat, des de la lleialtat, discrepa d’aquesta decisió i així li ho vaig traslladar al ministre de Sanitat i li ho he dit avui al president del Govern” pel que “hem exigit que es reviste el nostre pla i es revertisque el més prompte possible esta mesura”, afirma el president. Però “no crec en cap teoria de la conspiració” al respecte ni “cap maltractament específic” a la Comunitat Valenciana, sinó que “s’han canviat” les regles del joc “enmig de l’avaluació” i no s’ha comunicat a les autonomies.

“La cara real de la pandèmia a la Comunitat Valenciana ja és més la cara d’aquells que es curen que la dels que perden la vida”, donat que “els valencians hem fet els deures i en qualsevol estadística es pot comprovar” pel que “la societat valenciana no ha suspès cap examen ni ha fet res malament. Tot es pot millorar, però tots els indicadors són objectius i diuen que estem en bon camí”, gràcies “a la responsabilitat de cadascú”, ha dit Puig.

Video Thumbnail
El president Ximo Puig informa en roda de premsa sobre la reunió amb el president Pedro Sánchez
"Vull demanar-los disculpes i comparteixo el seu malestar perquè s'hagen vist frustrades esta setmana les expectatives que tenien" ha dit Ximo Puig en la compareixença davant dels mitjans de comunicació que ha tingut lloc al palau de la Generalitat Valenciana en acabar la conferència de presidents d
Compareixença íntegra de Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana

Les “dades de l’aportació valenciana a la millora general d’Espanya”, tal i com ho ha anomenat Puig són:

▸ La Comunitat ocupa el lloc 14 de 17 en la taxa de contagi total, només per darrere de les Illes, Múrcia i Andalusia
▸ La Comunitat ocupa el Lloc 11 de 17 en taxa de mortalitat
▸ Hi ha 480 persones hospitalitzades
▸ Avui hi ha 87 pacients en UCI, la xifra més baixa des del 21 de març
▸ Avui estan disponibles 748 llits UCI disponibles públics i 218 privats

Ximo Puig ha fet públic el dossier presentat a Sanitat i on, segons la Generalitat Valenciana estan totes les dades i aportacions per a que la Comunitat Valenciana passara a la següent fase d’una forma conjunta.

Directe