Herbers ja té plantada la barraca
 de Sant Antoni

Molts col·laboradors han ajudat en la construcció del monument vegetal
 que es cremarà el 26 de gener

Herbers ja té plantada la barraca
 de Sant Antoni



Si el despoblament va afectar greument aquesta festa, en els darrers 20 anys ha recuperat tot la seua esplendor. Això sí, els temps dels amaniments han hagut d’adaptar-se a les possibilitats dels que, encara mantenint les arrels amb el poble, treballen en altres indrets. És per això que últimament s’aprofita el pont de la Puríssima i la Constitució, quan més gent pot estar al poble, per eixir al monte a buscar la rama i començar la construcció de la barraca.

El passat dimecres, festa de la constitució, el Maio s’alçava a la plaça del poble, i el divendres festa de la Puríssima, començava a vestir-se la barraca amb tota la rama i la brosta recollida als montes del terme al llarg d’eixa jornada. Estos amaniments són una bona escusa per trobar-se, per compartir i per fer poble. De fet, al llarg d’eixes jornades les reunions per esmorzar, per dinar, per sopar i fins i tot per ballar, són habituals.


Enguany els majorals de la festa són Sergi Saumell i Javi Vilalta. Cada any li toca la majoralia a unes cases del poble, així tots ho són i la feina no es fa costa amunt. En aquesta ocasió comparteixen majoralia els descendents de dos bons amics, els de Casa Grau i Casa el Negre

 Al seu càrrec anirà organitzar i finançar la festa, però saben que tenen a tot el poble detràs a l’hora de compartir feina.

Sergi Saumell i Xavi Vilalta són els majorals de Sant Antoni

El dissabte va ser el dia de la matança. Les matances ja no es poden fer com es feien abans, però es manté el nom de la trobada en la qual es va continuar revestint la barraca gran. L’interés dels més joves per mantenir les tradicions, ha fet que ara com ara la celebració estiga plenament recuperada.


Però pel Sant Antoni, que Herbers celebrarà el 26 de gener, queda més d’un mes. Si ve vent, si ve neu, si pateix la barraca pel que siga en aquest temps, s’aprofitarien els dies de Nadal, i el mateix dia de la festa per acabar d’arreglar aquesta pira que aquests dies pot confondre’s en un gran arbre de Nadal. I si estes festes que venen són festes més familiars, el poble sencer ja està preparat per a la festa que li preparen al patró dels animalets, on la compartida és l’ingredient especial.


Per a recuperar tota la esplendor que va tenir en aquell temps on a tots els masos estaven vivint i les terres produint a tot arreu, ha estat importantíssima la tasca de l’associació cultural lo Botadò, que ha revifat aquesta i altres costums del poble.


Tot preparat per a Sant Antoni, però primer, cal viure el Nadal.

Directe