“La cuina de la trufa dels Ports”

Set restaurants fan un repàs del passat, present i futur de la tòfona a la gastronomia de la comarca

“La cuina de la trufa dels Ports”, un repàs pel passat, present i futur de la tòfona a la gastronomia de la comarca. La producció, de 55 minuts de duració, és una iniciativa de l’associació d’empresaris turístics Asetmico i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Morella i la Diputació de Castelló. Amb la direcció, realització i guio dels morellans Juan Ant. Querol i Joan Milián, l’audiovisual es va rodar el passat hivern amb la participació de set restaurants del territori.

La història del descobriment de la tòfona a Morella, el misteri que envolta a aquest apreciat fong o el peculiar mercat de compra-venda -que tradicionalment s’ha fet en un bar i per les nits- es complementa amb atractives imatges de l’hivern a Morella i comarca. A més, el documental està farcit amb un menú de set plats on la tòfona està present des dels entrants fins a les postres, cadascun d’ells explicat per un xef de la comarca.

Un menú
de sis plats

D’aquesta manera Raquel Ferrer, del restaurant Mesón del Pastor, ens prepara un “Desdejuni morellà”; Àngela Milian, del restaurant Vinatea, ens ensenya com es fa la “Crema d’ou fregit amb gírgoles, cecina de ternera, ametlla marcona d’Albocàsser i trufa de la Tinença” i Carlos Gutiérrez del restaurant Casa Roque proposa els “Xampinyons trufats”.

Com a plats principals del menú, Mari Carmen Escuder, del restaurant-pizzeria Lola, ens mostra com elaboren els “Macarrons amb ou trufat”; Nadina Milian, del restaurant La Fonda proposa una “Orella, ou i trufa” i Pablo Ripollés, del restaurant de l’Hotel Cardenal Ram, ens ofereix degustar el “Llomello farcit amb pernil, olives i trufa”.

Per a les postres, Joaquim Deusdad, del restaurant El Faixero de Cinctorres, explica com fer a casa el “Formatge camembert amb trufa i melmelades”.

Amb aquests set xefs, a més de les receptes de plats on la trufa és la protagonista, també coneixerem més sobre els propis cuiners i la història del seu restaurant. El documental compta també amb la participació del tofoner Noel Pascual, qui complementa la part gastronòmica amb la vessant més tècnica de la recol·lecció del fong.

L’estrena del documental “La cuina de la trufa dels Ports” és una de les activitats organitzades amb motiu de les XX Jornades de la Trufa de Morella i Comarca que es celebren des del 27 de gener al 12 de març de 2023.

Directe