Pedro Sánchez inaugura el nou traçat de l’N-232 en un dia històric

El nou tram elimina per a sempre les corbes de Vallivana

Pedro Sánchez ha inaugurat la nova nacional 232 al seu pas pel port de Querol en un dia històric per a Morella i la comarca dels Ports. Ho ha fet acompanyat d’altres autoritats com els presidents de la Generalitat, Ximo Puig, i la ministra de transports, Raquel Sánchez. El president d’Aragó, Javier Lambán, ha excusat la seua assistència donat l’incendi que crema a Saragossa.

A més, a l’acte fet en un carpa instal·lada en plena carretera, han assistit representants de totes les associacions de Morella i altres invitats. El traçat s’obrirà al públic avui mateix, al llarg de la jornada.

Mira el vídeo amb l’acte íntegre

El president del govern, Pedro Sánchez, ha estat el responsable d’inaugurar aquest matí el nou traçat en la nacional 232 al seu pas pel port de Querol.

Als peus del primer túnel del recorregut i abans de començar la nova pujada al port pel nou pont de la Bota, Sánchez ha realçat la importància d’aquesta infraestructura que connectarà el Cantàbric i el Mediterrani després de moltes dècades de reivindicacions i promeses incomplides en una comarca a prop per quilòmetres i lluny per carreteres, del mar mediterrani.

“Infraestructures com aquesta són exemple del compromís del Govern amb el procés de vertebració i de cohesió territorial”, ha assegurat el cap de l’Executiu.

“A més d’avançar en rapidesa i comoditat, suposa un gran progrés en termes de seguretat, millorant de manera espectacular les capacitats i la funcionalitat d’aquesta via”, ha afirmat el president.

Així mateix, Sánchez ha destacat el caràcter sostenible de la infraestructura i l’obstinació de l’Executiu per “minimitzar l’impacte ambiental de l’obra” en la zona. “Aquest Govern segueix obstinat en una modernització del país acompanyada de cohesió social i territorial, perquè Espanya avanci prioritzant la sostenibilitat i el desenvolupament rural”, ha apuntat.

“Aquesta infraestructura uneix encara més a la Comunitat Valenciana amb Aragó”, ha remarcat el president, que ha incidit també en la importància del Pla de Recuperació per a avançar en l’objectiu de plena connectivitat i digitalització: “Espanya avança quan avancen tots els seus territoris, quan milloren les seves infraestructures físiques i digitals”.

Aquesta actuació començà l’any 2017, un 29 de juliol, ho feia després de dècades de reivindicacions i moltes generacions repetint el «això jo ja no ho veuré».

I tot i que s’ha finalitzat amb dos anys d’endarreriment respecte a la data inicialment prevista, els més de 40 milions d’euros invertits han aconseguit que aquest juliol del 2022 siga el que diga adeu a les corbes de Vallivana, el Port de Querol i el pont de la Bota. Tres símbols històrics de l’accés a la comarca dels Ports i que han marcat aquesta terra durant segles, especialment amb les promeses de que alguna infraestructura com aquesta les anava a fer desaparèixer, una cançó que per fi s’ha fet realitat però que portava sentint-se ja més de 100 anys.

Directe