Les pintures fingides de l’església de Vinaròs es salvaran amb 20.000 euros de Diputació

Es tracta d'un projecte que ja va plantejar l'alcalde Alsina en l'estiu de 2019

La primera visita oficial a Vinaròs es va fer al juliol de 2019

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha confirmat que la institució provincial destinarà 20.000 euros al projecte de recuperació i conservació de les pintures arquitectòniques fingides de les parets exteriors de l’Església Arxiprestal de Vinaròs, que daten del segle XVIII. Uns frescos que van ser descoberts en 2013 amb motiu de l’exposició ‘La llum de les imatges’, i que des d’aqueix moment no van rebre el tractament adequat, una circumstància que va desembocar en una greu deterioració dels dibuixos, que és necessari atallar com més prompte millor. La aprobacion de la subvenció es materialitzarà despús-demà dimarts durant la celebració de la Junta de Govern.

Es tracta d’una important aportació que permetrà actuar al Bisbat de la Diòcesi de Tortosa, l’objectiu de la qual, en paraules de Martí, “és salvaguardar la integritat del nostre patrimoni artístic i cultural”. Al mes de juliol d’enguany el PP també denunciava el deteriorament de les pintures amb una imatge comparativa.

El president recorda que aquest assumpte ja va ser plantejat per l’alcalde de la localitat, Guillem Alsina, el 17 de juliol de 2019. “Va ser en la meua primera visita oficial a Vinaròs, quan a penes portava 20 dies en el càrrec, i l’alcalde em va advertir de l’existència d’aquest problema, alguna cosa que va tornar a fer l’1 d’octubre d’aqueix mateix any, en la trobada que vam mantindre en el meu despatx del Palau Provincial de la Plaça dels Aules”.

“Ja llavors”, recorda Martí, “ens vam posar a la feina per a donar solució a aquest problema, que sempre ha estat en la nostra agenda, malgrat la irrupció de la pandèmia, que l’ha modificat quasi tot”. Sobre aquest tema ha assenyalat que “el primer que vam fer va ser implementar un estudi tècnic que identificara el que ocorria i explicara per què en només sis anys les taques d’humitat es van fer presents en la façana de l’església, afectant greument les pintures fingides.”

És una circumstància sobre la qual també s’ha pronunciat la diputada provincial responsable de l’àrea de Cultura, Ruth Sanz, qui ha recordat que “la Diputació progressista del canvi és una ferma defensora del nostre patrimoni cultural”. Segons ha explicitat, “ens comprometem a preservar-ho per la seua importància intrínseca i perquè suposa un valor afegit des del punt de vista de la promoció turística, vessant que sempre ha tingut el màxim sentit a la província de Castelló, i més ara, si cap, a partir de la crisi sanitària i econòmica originada arran de la pandèmia del coronavirus.

Directe