Ares, Vilafranca i Castellfort passen a fase 1 una setmana després

Tots els departaments sanitaris de la Comunitat Valenciana avançaran ara per províncies

Ares, en una imatge d'arxiu

El Ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat que tots els departaments de salut de la Comunitat Valenciana passen aquest dilluns a fase 1. D’aquesta manera, Ares del Maestrat, Castellfort i Vilafranca, que la setmana anterior s’havien quedat en la fase 0 per pertànyer al departament sanitari de Castelló i no al de Vinaròs com la comarca dels Ports, accediran a un pas més del desconfinament.

La decisió de la passada setmana de deixar fora de la fase 1 a 14 dels 24 departaments sanitaris de la Comunitat va causar un fort malestar a la Generalitat Valenciana i també als tres pobles de la comarca dels Ports que, circumstancialment, van veure truncades les seues previsions per avançar en la desescalada.

La Conselleria de Sanitat va anunciar aquesta setmana que havía sol·licitat passar a la fase 1 amb condicions. En el cas del departament de salut de la Ribera consistia a no permetre reunions de fins a deu persones en un domicili o en terrasses. No obstant això aqueixa restricció pel que sembla no hauria sigut acceptada. En conseqüència, la Ribera passa de fase en les mateixes condicions que la resta de la Comunitat. Això sí, es manté la restricció per a actes culturals de fins a 200 persones.

La Generalitat Valenciana, ara, demana que la mobilitat de les persones s’amplie a la seua província, tot i que la desescalada s’estiga fent a la Comunitat per departaments sanitaris. Durant la roda de premsa Fernando Simón ha anunciat que, ara que tot el territori valencià està a la mateixa fase, s’avançarà en el desconfinament per províncies.

D’altra banda, el Ministeri de Sanitat estudia amb les comunitats l’ús obligatori de les màscares en llocs públics, decisió que «no és senzilla» i que Illa vol que siga «el més consensuada possible».

En línies generals, en la fase 1 es permet:

▸ Es poden fer desplaçaments per a anar a pernoctar a una segona residència ja que “es podrà circular per la província, illa o unitat territorial de referència a efectes del procés de desescalada”.

▸ Persones que viuen juntes poden compartir cotxe

▸ Està permès el desplaçament a hotels i allotjaments turístics dins de la mateixa província.

▸ Es poden reobrir els concessionaris de cotxes.

▸ Poden reobrir les ITV.

▸ Es reprenen les Loteries i Apostes de l’Estat.

▸ Als llocs de culte, que poden obrir a un terç de l’aforament, no es pot distribuir fullets ni ajuntar-se persones al cor. Tampoc es pot tocar o besar relíquies o altre objectes ni donar-se la mà durant la pau.

▸ Els difunts es podran vetllar amb 15 persones en espais a l’aire lliure i amb 10 si es tracta d’un espai tancat

▸ Poden obrir els centres educatius, però només per a “la desinfecció, matriculació i condicionament” dels centres.

▸ Les biblioteques poden obrir per al préstec de llibres però ells llibres estaran guardaran una quarantena de 14 dies fins que un altre lector el puge agafar.

▸ Es permet la reobertura d’espectacles culturals amb un terç de l’aforament però l’entrada i l’eixida té que tindre la garantia de poder-se fer de forma escalonada.

▸ Es permeten reunions en grups d’un màxim de 10 persones d’amics i familiars, a casa o al carrer, però complint amb les normes generals de distància social i higiene.

▸ Tots els comerços, tret dels grans centres comercials, poden obrir, però només acceptant fins al 30% de la seua capacitat. Els comerciants tindran que desinfectar el local dues vegades al dia i tindre horari d’atenció preferent als majors.

▸ Els bars poden obrir ja, encara que només servint a les terrasses i estant al 50% del seu aforament. Les taules tenen que estar a dos metres i els grups no seran de més de 10 persones. No podrà haver-hi cartes ni altres objectes d’ús compartit i caldrà desinfectar les taules després de cada ús. Podran ser més de 10 persones si aquestes persones han conviscut juntes durant el confinament.
▸ El 25% dels mercats de venda ambulant poden habilitar-se si els ajuntaments així ho consideren.

▸ Per a les localitats de més de 5000 habitants, les Comunitats Autònomes poden moure les franges horàries de passeig, eixides amb xiquets i esport dues hores per adequar-ho a les condicions climatològiques, sempre que no s’incremente la duració total de cada franja.

▸ En aquestes localitats de més de 5000 habitants es tindrà que fer esport o passejar a primeres hores del matí o de la vesprada, però en canvi es podrà anar al bar a qualsevol hora mentre estiga obert.

El president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig ha mostrat la seua alegria en un missatge a les xarxes socials on indica que, a partir de dilluns “comencem a alçar la nostra terra. Eixim de la hibernació econòmica i social i encetem, entre tots i a poc a poc, la primavera de la recuperació”.

Directe