“No compartim la decisió del Ministeri de Sanitat”

Ximo Puig assegura que la Comunitat havia de passar tota a fase 1 i no només alguns departaments de salut

Ximo Puig, en una imatge d'aquesta setmana

La Generalitat Valenciana no comparteix la decisió adoptada pel Govern d’Espanya en relació pel que fa al pas a la Fase 1 de la Comunitat Valenciana per part de només deu departaments de salut i no del conjunt de la Comunitat Valenciana. S’ha donat el cas que, al nostre territori, hagen passat de fase departaments sanitaris com el de Vinaròs, al que pertany Morella, alhora que es queden fora tres localitats dels Ports, com són Vilafranca, Ares del Maestrat i Castellfort, només pel fet de pertànyer al Departament de Salut de Castelló.

“No compartim la decisió del Ministeri de Sanitat. Hem justificat amb criteris tècnics les condicions perquè tota la C. Valenciana havia de passar a Fase 1 per a protegir a la societat valenciana. Demanem que s’estudie de nou el nostre pla per a revisar com més prompte millor la decisió”, apunta Ximo Puig.

Per aquest motiu, la Generalitat Valenciana exigeix que es justifique adequadament i per escrit la decisió adoptada, donat el cost sanitari, econòmic i social de la mesura. Puig, des de fa dies, confiava totalment en que tots els departaments de salut, i per tant tota la Comunitat Valenciana, avançara a un mateix ritme en la desescalada.

La Generalitat subratlla que, amb la informació tècnica disponible, s’havia justificat plenament el compliment de tots els requisits plantejats pel Govern perquè la Comunitat Valenciana passara conjuntament a la Fase 1, com la disposició de llits UCI o llits d’aguts. En aquest sentit, Puig havía detallat diumenge passat com, cada dia que passa, les altes continuen augmentant, fins a multiplicar-se per tres en tres setmanes; que sis de cada 10 persones diagnosticades s’han curat, i que en dues setmanes el nombre de persones ingressades en l’UCI s’ha reduït a la meitat.

La consellera de Sanitat, Ana Barceló -visiblement molesta- ha declarat que “demanàvem que tota la Comunitat Valenciana passara el dilluns a Fase 1. Ni compartim ni entenem la decisió del govern de deixar arrere a 14 departaments. La societat valenciana ha complit.”

En aquest sentit, ressalta que ha complit amb els requisits que depenien de la decisió d’aquesta Administració, tal com ha reconegut el Ministeri de Sanitat.

Directe