Ximo Puig preveu que tota la Comunitat podrà accedir junta a la fase 1

La Generalitat demana a Sánchez poder licitar ja obra pública

Ximo Puig preveu que tota la Comunitat podrà accedir junta a la fase 1
Ximo Puig en la roda de premsa posterior a la conferència de presidents

“Nosaltres tenim una realitat pròpia” que no fa servir les províncies sinó els departaments sanitaris, però la voluntat és “buscar les solucions més fàcils per a la gent, no la podem ‘liar’ més”. D’aquesta manera ha iniciat el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, la roda de premsa on ha informat a la població dels temes tractats amb el president del Govern Pedro Sánchez i la resta de presidents de les comunitats autònomes en la vuitena conferència que té lloc des de la pandèmia.

Puig aventura una desescalada
“junts” i “prompte”

Una vegada més, Puig veu que els departaments sanitaris, o fins i tot una unió de diversos d’aquests departaments, és una millor manera de gestionar la crisi sanitària que les províncies. Però el president no vol una confrontació amb el govern amb aquest tema sobretot perquè s’aventura a anunciar que no serà un problema donat que “se compliran tots els objectius en tots els departaments de salut de la Comunitat Valenciana per a eixir junts i el més prompte possible”.

“Abans del dimecres hem de justificar que estem en disposició de poder accedir a la nova fase i la conselleria està treballant per tal de presentar tots els indicadors que demostren que estem en disposició de passar a la fase 1”, ha anunciat Puig. En aquest sentit, ha detallat que les altes continuen augmentant, fins a multiplicar-se per tres en tres setmanes; que sis de cada 10 persones diagnosticades s’han curat, i que en dues setmanes el nombre de persones ingressades en l’UCI s’ha reduït a la meitat.

A més, ha remarcat que la incidència acumulada en les dues últimes setmanes és de 16 casos per 100.000 habitants, menys d’una tercera part de la mitjana d’Espanya (58) i que la taxa de mortalitat és inferior a la meitat de la mitjana espanyola.

“Esta setmana estem millor que la setmana passada, el que demostra que, amb totes les dificultats i febleses, el gran esforç per salvar vides s’està complint”. Però recorda que “encara estem en mig de la pandèmia”. I és, per això, que “junts, des d’avui, hem de frenar el contagi dels virus extremant les precaucions” mentre anem cap a eixa “nova normalitat”.

Ara “iniciem una recuperació que serà difícil, lenta i injusta”, el que “hem dol”, però hem de fer un esforç col·lectiu per substituir l’angoixa per l’esperança; els temors per la confiança”, ha dit el president.

Puig demana a Sánchez poder
tornar a licitar obra pública

Puig reconeix que la “unitat d’acció de l’Estat d’Alarma ha sigut efectiva”, però amb l’anunciada pròrroga del mateix, des de la Comunitat Valenciana s’ha demanat al govern que “s’incloga una disposició addicional d’alçament de la suspensió dels terminis administratius per propiciar una agilització de les licitacions d’obra pública i altres contractes importants per a l’activitat econòmica”.

Puig s’ha preocupat pels “dos sectors econòmics que van a patir més: el turisme i el sector associat a la mobilitat”. El turisme és “quasi el 16% de l’ocupació de la Comunitat Valenciana”, pel que li ha demanat a Sánchez que “es flexibilitzen els ERTOS” el que suposaria que una part de la plantilla d’una empresa es poguera reincorporar mentre altra encara estigue en l’ERTO. També ha demanat continuar amb la implicació de l’Institut de Qualitat Turística d’Espanya per a consensuar i adaptar en cada territori els protocols dels diferents subsectors turístics.

Puig considera, especialment, “fonamental” comptar amb un pla específic integral per al turisme en la línia del plantejat per Exceltur i altres organitzacions representatives del sector, així com que existisca un protocol únic europeu sobre destinacions turístiques segures que done garanties a la ciutadania.

El govern ha transferit
més de 1.400 milions d’euros

A més, Puig ha agraït l’actitud del Govern per atendre les reivindicacions plantejades des de la Generalitat per a l’obtenció de liquiditat avançada i la creació d’un fons extraordinari per a fer front a l’emergència de la pandèmia de COVID-19. Sobre el primer punt, ha recordat que ja s’ha aconseguit que el Govern transferisca 1.423 milions d’euros i ha avançat que abans que acabe maig es disposarà de les quantitats que resten per a traslladar-les a l’activitat econòmica.

Respecte a l’obtenció de recursos addicionals a través del fons de 16.000 milions d’euros no reembossables per a les comunitats autònomes, Puig ha avançat que el Consell plantejarà que s’aplique el criteri del pes poblacional en la distribució d’aquests recursos. Tal com ha precisat, aquest dilluns se celebrarà ja una primera reunió de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, amb els consellers i les conselleres de les comunitats per a perfilar el repartiment.

El president ha explicat també que el cap de l’Executiu central ha exposat que, del conjunt de 16.000 milions d’aquests fons, 10.000 seran per a sanitat; 5.000, per a fer front a la pèrdua d’ingressos per la menor recaptació i 1.000 milions, per a polítiques socials.

“Hem aconseguit el que ens havíem plantejat: liquiditat i un fons extraordinari en aquest temps tan difícil” per a les finances valencianes, ha assenyalat el responsable de la Generalitat, que ha tornat a reclamar “rigor” i “corresponsabilitat” enfront dels qui plantegen estratègies de “dúmping fiscal”, i també ha insistit en la necessitat un nou model de finançament autonòmic.

Compareixença íntegra de Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana

“La nostra gent ha estat
a l’altura del moment”

Durant la compareixença, Ximo Puig ha agraït a la ciutadania valenciana l’esforç i la responsabilitat que ha demostrat des de l’inici de la pandèmia. “Tot el que s’ha aconseguit en la Comunitat Valenciana ha sigut gràcies a la nostra gent, que ha estat a l’altura del moment històric”, ha dit Puig, que ha demanat que no s’associe més al poble valencià, “solidari, responsable i treballador”, amb els tòpics del ‘Llevant feliç” o del ‘meninfotisme’.

“La Generalitat ha tingut el millor equip que mai ha somiat cap Govern: cinc milions de persones que s’han sacrificat als hospitals, en les residències, en els treballs essencials, fabricant màscares i proteccions, fent donacions altruistes o quedant-se a casa per a frenar el contagi”, ha indicat Puig.

Segons ha afegit, l’acció de la Generalitat respondrà a dos grans vectors: la protecció social perquè “ningú quede arrere” i l’impuls de l’economia, i el farà amb “determinació”, amb “concertació” i amb una mentalitat de cooperació que implica a tota la societat. “Això ens ha de fer donar suport als nostres productes o viatjar, quan es puga, a ciutats i pobles de la Comunitat Valenciana”, ha manifestat.

Directe