Manual d’instruccions per a comerços i clients a partir de dilluns

El ministre de Sanitat ha explicat les particularitats de la fase 0 per a comerços

Manual d’instruccions per a comerços i clients a partir de dilluns
Ja poden alçar la persiana, però amb condicions

Els comerços que reòbriguen a partir d’aquest dilluns 4 de maig -en la fase zero- només podran atendre un únic client per cada treballador. Així ho ha anunciat aquest diumenge el ministre de Sanitat, Salvador Illa, qui ha subratllat que es podrà atendre el públic solament amb el sistema de cita prèvia.

▸ Els restaurants i cafeteries podran obrir per a que els que puguen recollir en el propi local les comandes. Primer s’ha de fer una trucada telefònica o per Internet per tal de demanar hora i s’establirà un sistema preferent de repartiment per a les persones majors o amb dependències. Caldrà esperar un mínim de quinze dies per a, en la primera fase, poder obrir les terrasses.

▸ Els comerços i locals de servei que poden obrir des del dilluns, entre els quals estan les llibreries, ferreteries, perruqueries, tallers que fan “arreglos” de roba o de calçat podran atendre amb cita prèvia i a un únic client per cada treballador. S’establiran horaris d’atenció preferent a majors de 65 anys que -en les localitats més grans de 5.000 habitants- coincidiran amb els seus horaris de passeig, de 10 a 12 del migdia i de 19 a 20 hores.

▸ Obriran al públic els arxius, als que podran acudir els ciutadans amb independència que la documentació puga ser requerida també per internet.

▸ S’autoritzen els entrenaments per als esportistes professionals que seran individuals i sense límit de temps dins de la província. Els esportistes paralímpics podran anar acompanyats.

▸ Serà obligatori l’ús de les mascaretes en el transport públic a partir del pròxim dilluns.

Salvador Illa detalles en roda de premsa les mesures que s’aplicaran a partir del dilluns 4 de maig

Els pobles menuts poden
anar a comprar als pobles veïns

L’obertura de comerços minoristes que permet el Govern a partir la fase 0 que comença dilluns serà per a establiments de fins a 400 metres quadrats:
▸ Els clients hauran d’acudir sempre amb cita prèvia
▸ S’ha de garantir l’atenció individual -un empleat per client-
▸ Distància mínima de dos metres
▸ Franges horàries i/o corredors preferents per als majors de 65 anys.

Les compres han de fer-se dins d’un mateix municipi. En el cas de localitats com són moltes de les comarques dels Ports i del Maestrat on ho es poden comprar tots els productes, es permetran desplaçaments entre elles. Es puntualitza que no té sempre que ser el poble més proper al que es est tingue el domicili, sinó que pot ser un altre municipi de la zona si així es necessita.

Dins d’aquesta fase 0, que comença demà al nostre territori, els comerços i locals, en línies generals han de seguir obligatòriament aquestes normes:
▸ Els locals hauran de netejar-se dues vegades al dia
▸ Els uniformes dels treballadors han de llavar-se diàriament
▸ Si s’utilitzen els emprovadors hauran de netejar-se cada vegada que un client els use
▸ No es podran emprar el bany més que en els casos d’urgent necessitat.
▸ La roba que es proven els clients deurà també desinfectar-se abans de tornar a la línia de venda.

El cas de les
perruqueries

Quant a les perruqueries, que poden obrir a partir del dilluns i on no es poden guardar els dos metres de distància, serà obligatori l’ús de màscares tant per al client com per al perruquer o perruquera.

En tots els xicotets comerços no podran treballar els empleats que tinguen qualsevol tipus de simptomatologia compatible amb el coronavirus o que hagen de mantindre quarantena per haver estat en contacte amb algun malalt.

El Govern també ha explicat les condicions per a l’ús de vehicles. En la fase 0 es mantenen les actuals, pel que en un vehicle de cinc persones només pot haver-hi una persona per cada fila i en diagonal, mai una darrere de l’altra.

Directe