Banderes a mitja asta i tres minuts de silenci per les víctimes del coronavirus

Les mostres de solidaritat s'han seguit per tot el territori

Banderes a mitja asta a Albocàsser

La Comunitat Valenciana viu avui diumenge un dia de dol oficial en memòria de les víctimes per la COVID-19, una jornada de dol decretada per la Generalitat Valenciana, que ha recolzat la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FMVP).

Les mostres de dol i de solidaritat s’han vist arreu del nostre territori. Per exemple, des de l’Hospital Comarcal de Vinaròs, han afirmat mitjançant les xarxes socials que “hui onegen a mitja asta les banderes” per tal de mostrar “el dol per les morts de la Covid-19”.

A aquest departament de salut, del que depenen totes les localitats del Baix Maestrat i totes les dels Ports, excepte Vilafranca, Castellfort i Ares del Maestrat, en el total de la pandèmia, hi ha un acumulat de 169 casos positius entre els 90.916 habitants d’aquest territori. Aquestes tres localitats dels Ports, per la seua situació geogràfica, pertanyen al Departament de Salut de Castelló.

Pel que fa als morts, aquest departament sanitari del nord de la Comunitat Valenciana ha tingut 22 defuncions relacionades amb el coronavirus fins a aquest diumenge segons confirmen les fonts oficials.

En el total de la Comunitat Valenciana, és el tercer departament de salut amb menys incidència del covid-19, només havent-hi menys casos al territori d’Elx-Crevillent i al d’Orihuela.

Avui, dia de dol oficial per les víctimes de la pandèmia, l’alcalde de Peníscola, Andrés Martínez, ha acompanyat en aquests 3 minuts de silenci “a la nostra Policia Local, la Guàrdia Civil i les Forces Armades que s’han desplaçat en la jornada d’avui a Peníscola”, segons fonts municipals. I és que en coordinació amb Policia Local i Guàrdia Civil, “avui els components del Regiment de Cavalleria Lusitania 8, brigada paracaidista, amb base a Marines (València)” estan realitzant “tasques de control a la nostra població”, segons fonts municipals.

A Vinaròs, per la seua banda, “avui la majoria dels portaveus de la corporació municipal, junt al regidor no adscrit i l’alcalde, han guardat 3 minuts de silenci en record de les víctimes de la Covid-19 en el dia de dol decretat per la Generalitat Valenciana”.

Els tres minuts de dol a l’Ajuntament de Vinaròs

En els darrers dies, a la capital del Baix Maestrat, l’Ajuntament ha distribuït mascaretes entre els comerços de la ciutat que romanen oberts i les empreses que continuen amb la seua activitat. En total han repartit prop de 1.250 mascaretes perquè els treballadors disposen de material de protecció enfront la Covid-19.

L’alcalde vinarossenc, Guillem Alsina, ha destacat que “el repartiment del material s’ha realitzat entre els establiments i empreses, que tot i l’estat d’alarma, treballen per garantir els serveis bàsics a la ciutadania”. En aquest sentit, ha detallat que les mascaretes s’han distribuït entre aquelles empreses i establiments, que degut a la situació del mercat actual, no han pogut aconseguir el material.

Benicarló s’ha afegit a la jornada de dol oficial que ha convocat la Generalitat com a mostra de respecte, condol i reconeixement per les persones que han perdut la vida a causa de la Covid 19. És per això que aquest diumenge 19 d’abril les banderes dels edificis municipals onejen a mitja asta, per a recordar les víctimes i honrar la seua memòria.

L’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, ha assenyalat que “des de Benicarló ens afegim a aquesta jornada per mostrar tot el nostre suport a les persones que han perdut éssers estimats i també a totes aquelles que estan lluitant per superar la malaltia” i per això han homenatjat a les víctimes de la Covid-19 amb tres minuts de silenci que han estat dedicats “per elles i per tots els seus familiars i amics”.

A Càlig, durant el dia d’avui, s’han realitzat 3 minuts de silenci “Per les persones que han perdut la vida a causa del COVID-19. Per les families que han i estan patint este virus. Per totes elles, les banderes onegen a mig pal”.

Aquest passat divendres, l’Ajuntament de Càlig ha rebut material sanitari per a protecció del personal que treballa en les dependències i serveis municipals, perquè puguen continuar fent les seues tasques evitant contagis de coronavirus. Així, el material enviat per part de la Diputació de Castelló consta de màscares, guants, gel hidroalcohòlico, bates d’un sol ús i vestits de bus. A més, el consistori -com la resta- també espera la rebuda de 3.000 màscares, la compra de les quals es gestiona a través de la Diputació però que seran finançades per l’Ajuntament, i que aniran destinades a cobrir les necessitats de la població.

Les banderes de l’Ajuntament de Càlig, a mitja asta

A Morella els minuts de silenci més emotius s’han produït al carrer de la marededéu de Vallivana, on està ubicada la Residència Sant Joan Baptista, el principal focus de contagi de coronavirus del Departament de Salut de Vinaròs i on s’han concentrat el major número de morts per covid-19 de tot el territori. Treballadores del centre geriàtric morellà han eixit als balcons per a recordar als seus residents que han perdut la vida durant aquests dies. En acabar els tres minuts de silenci, ha sonat un fort aplaudiment i, a continuació, les campanes de l’església arxiprestal de Morella, a pocs metres d’allí, han tocat a morts simbòlicament.

Les banderes de l’Ajuntament de Morella, a mitja asta

“Silenci, en record dels que ens han deixat. Sols els ocells i les campanes de l’Arxiprestal es senten pels nostres carrers. Ànims, Morella. Eixirem!”, ha declarat l’alcalde morellà Rhamsés Ripollés. En aquesta localitat, des del començament de la pandèmia, la solidaritat també s’ha vist per part dels diversos col·lectius i associacions, i des del primer dia d’esta situació, l’ajuntament de Morella va activar un fons d’emergència per a pal·liar les conseqüències del virus i donar suport a les persones i famílies.

Les banderes de l’Ajuntament de Vilafranca, a mitja asta

Les banderes de Vilafranca “estan avui a mig pal en record de totes les víctimes del coronavirus en el dia de dol decretat per la Generalitat”. El mateix hem vist a Castellfort.

Les banderes de l’Ajuntament de Castellfort, a mitja asta

“Avui les banderes de Palanques han estat a mig pal en senyal de dol per totes les víctimes del coronavirus”, ha mostrat la localitat a les xarxes socials, com ha passat en la resta de localitats dels Ports. Des d’aquesta localitat, en els darrers dies, també han volgut mostrat públicament l’agraïment “als bombers del Consorci Provincial la seua feina del passat cap de setmana desinfectant els carrers de Palanques”, així com la primera remesa de material rebut des de la Diputació de Castelló. “Ja tenim ací el material de protecció contra el coronavirus que ens ha fet arribar la Diputació de Castelló!”, apuntaven.

Les banderes de l’Ajuntament de Palanques, a mitja asta

Ja “des d’anit les banderes de l’Ajuntament d’Albocàsser estan a mig pal en record de totes les víctimes del coronavirus seguint el dia de dol decretat per la Generalitat Valenciana”, apunten des del consistori de la localitat.

A nivell provincial, el Diputat autonòmic dels Socialistes Valencians a les Corts i Secretari General del PSPV a la província, Ernest Blanch, ha fet des de Castelló els “minuts de silenci en compliment del dol decretat per la Generalitat Valenciana. El silenci es talla en l’aire. Este no serà el darrer, ni el més solemne dels homenatges. Per elles i ells, a qui no oblidarem”.

Dol des de la
Diputació de Castelló

A la jornada de dol també s’ha sumat la Diputació de Castelló. En l’edifici del Palau Provincial onegen les banderes a mitja asta per a recordar així a les víctimes de la pandèmia i honrar la seua memòria.

Per la seua banda, el president de Diputació de Castelló, José Martí, que ha guardat tres minuts de silenci al balcó de la seua casa a Suera, ha volgut donar un missatge de suport a les famílies de les persones mortes a causa del coronavirus, amb els qui assegura “tots compartim sens dubte el dolor pel qual estan passant”.

Les banderes de la Diputació de Castelló, a mitja asta

Així mateix, mostra el seu reconeixement als sanitaris, “que cada dia ens demostren la seua dedicació per atendre els malalts per la COVID-19”, així com a la resta de col·lectius que treballen diàriament per combatre la pandèmia.

José Martí ha recordat que “una vegada se supere la crisi sanitària, es decretarà un dol oficial, es realitzarà un homenatge de record a totes les víctimes i també de suport a les seues famílies, i es farà un acte d’agraïment de totes les institucions públiques a les persones que han ajudat a mitigar els efectes de la pandèmia de la COVID-19”.

També el president de la Generalitat, Ximo Puig, igual que la resta de membres del Consell, ha guardat aquest diumenge, dia de dol oficial en la Comunitat Valenciana, tres minuts de silenci en memòria de les persones mortes a causa de la pandèmia de COVID-19.

Per tal d’eixir al balcó, Puig ha hagut de deixar momentàniament la conferència de presidents que, de forma telemàtica, ha tingut lloc durant bona part del matí i durant la qual, el president de la Generalitat ha plantejat la necessitat “imperativa” de superar el període de confinament “amb tota la seguretat sanitària” i ha proposat, per a això, que s’adopte un sistema dinàmic de “tancament i obertura” i la “descentralització” de la seua execució a atenent criteris geogràfics, sectorials i demogràfics.

Ximo Puig al balcó del Palau de la Generalitat Valenciana
Directe