Puig demana un desconfinament “descentralitzat” i segons les peculiaritats dels territoris

Un cop acabada la crisi sanitària es decretarà de nou un dol oficial

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha comparegut davant els mitjans de comunicació després de la reunió amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i la resta dels presidents i les presidentes de les comunitats autònomes per a abordar l’evolució de la crisi del coronavirus.

Puig, ha plantejat la necessitat “imperativa” de superar el període de confinament “amb tota la seguretat sanitària” i ha proposat, per a això, que s’adopte un sistema dinàmic de “tancament i obertura” i la “descentralització” de la seua execució a atenent criteris geogràfics, sectorials i demogràfics. El president ha apuntat que es busca un desconfinament més enllà de Comunitats Autònomes i, fins i tot, per Departaments de Salut, segons l’incidència del coronavirus en cadascun d’ells.

Puig ha assenyalat que “és imperatiu superar el període de confinament amb tota la seguretat sanitària” per a impedir els “danys irreversibles” a la població i al teixit social i econòmic. Referent a això, ha indicat que “confrontar l’activitat econòmica amb la seguretat sanitària és un immens error” i s’ha mostrat partidari de “dotar de la màxima seguretat sanitària a l’activitat econòmica”.

Tal com ha defensat, “cal establir un sistema d’obertura i tancament dinàmic”, ja que no és possible esperar a tindre “totes les certeses” per a “començar el desconfinament”. Per això, ha advocat establir una flexibilitat, amb la seguretat sanitària com a prioritat i amb rapidesa en la detecció de nous focus.

“Aquest sistema ha de tindre bases comunes a Espanya i adoptar-se des de la unitat d’acció, però, al mateix temps, ha de permetre una descentralització efectiva en la seua execució”, ha afegit el president, que considera també “crític per al sistema sanitari dotar-se de capacitat d’ampliació temporal” perquè cal buscar la transició a la normalitat en l’espai sanitari i atendre les patologies que han quedat en un segon pla per la pandèmia.

“El centralisme
mai és intel·ligent”

Per tot això, “cal plantejar-se el desconfinament atenent raons de cáracter geogràfic, sectorial i demogràfic”, ha insistit el cap del Consell, que ha remarcat: “el centralisme mai és intel·ligent”.

En aquest sentit, ha subratllat que la resposta no necessàriament ha de ser homogènia fins i tot dins de cada comunitat, perquè “cap centralisme és intel·ligent” i resulta, per tant, imprescindible “adaptar-se al mapa real de la pandèmia”.

D’altra banda, el president considera positiu l’anunci realitzat pel president del Govern respecte a la injecció a les comunitats autònomes de 14.000 milions extra de liquiditat, una decisió, tal com ha remarcat, està en la línia del sol·licitat per la Comunitat Valenciana en aquestes reunions multilaterals.

El cap de l’Executiu valencià ha assegurat en aquest sentit que aquest mateix dilluns mantindrà una reunió amb el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, per a concretar les aportacions i l’itinerari que seguirà la Generalitat per a traslladar aquesta liquiditat al teixit productiu.

Canvi estructural
del model de finançament

Puig ha subratllat que, a més d’aquestes mesures, la Generalitat continua defensant la necessitat de garantir la suficiència financera de les comunitats autònomes i l’equitat per a enfortir l’estat de benestar, alguna cosa que, ha advertit, no serà possible “sense el canvi estructural del model de finançament”.

“Si hi ha acords d’Estat ha de configurar-se la necessitat de la suficiència financera de les comunitats autònomes”, ha dit Puig, que, davant l’escenari de “atomització” de les polítiques fiscals, ha sol·licitat també en la reunió que s’assumisca la “corresponsabilitat” de les autonomies en aquest àmbit. “No es pot demanar, d’una banda, que s’augmente la despesa i, per un altre, desproteger absolutament d’ingressos a l’Estat; és absolutament contradictori”, ha manifestat.

A més, el president també estima “fonamental” que els fons procedents de la Unió Europea arriben a totes les empreses i totes les comunitats autònomes.

El president ha iniciat la seua intervenció recordant que la reunió d’aquest diumenge coincideix amb la jornada de dol oficial decretada en la Comunitat Valenciana, un gest amb el qual la que la societat oficialitza la “profunda tristesa” que ja està mostrant diàriament “per cadascuna de les 1.065 persones que ens han deixat a conseqüència de la pandèmia”.

Unitat d’acció

Puig, que també ha agraït a tots els partits “la sensibilitat, la unitat d’acció i la responsabilitat que estan mostrant”, ha avançat a més que, una vegada haja sigut superada la crisi sanitària, es decretarà de nou dol oficial de record a totes les víctimes i de suport a les seues famílies, que servirà també d’homenatge a totes les persones que han ajudat a mitigar els efectes de la COVID-19.

El responsable del Consell ha traslladat en la reunió la necessitat d’arribar a acords per a donar una “resposta conjunta” a aquesta crisi en àmbits com l’educatiu i ha subratllat l’important paper que tenen en aquest sentit les comunitats autònomes.

Roda de premsa íntegra de Ximo Puig després de la reunió telemàtica de presidents

Arribar a acords “no és deixar d’exercir competències, sinó posar-les en comú” per a traçar un full de ruta consensuat, ha indicat Puig. “Si en unes circumstàncies tan dramàtiques com les actuals no som capaces de fugir del partidisme i d’actuar amb la màxima responsabilitat, quan serà possible?”, s’ha preguntat el president.

Ha argumentat referent a això que, encara que encara s’està lluny del final d’aquesta crisi, la unitat d’acció i la corresponsabilitat “estan donant els seus fruits” i permeten parlar de la importància de “un acord de país” i d’una “acció concertada” conjunta en favor d’un “estat de benestar reforçat” i d’un sistema públic d’atenció sanitària i social “cada vegada més potent”.

Directe