(Re)pensar les festes o puntuar-les i prou

Divendres, 29 de novembre de 2019
  • Ricardo Querol

Aquests dies, a la ciutat de Morella s’està anunciant la possibilitat de que tots puguem tenir alguna cosa a dir en l’elaboració del proper calendari de les festes d’agost de 2020 -(vint, vint), nom bonic per a batejar a un any en el que podrien canviar coses, o no-.

Això es pot fer per mig d’una enquesta que hi ha dintre de la web de l’ajuntament. La veritat és que ens ha costat una mica trobar-la perquè no està assenyalada en la pàgina d’inici com es sol fer quan hi ha una cosa puntual en la que es vol que participe la gent, però estar està. Cal anar a Serveis, després buscar Cultura i Turisme i anar on diu Consell de Festes. Ahí està. I se’ns diu el següent “Des de l’Ajuntament de Morella volem avaluar la programació de les festes del mes d’agost per poder millorar-la. Per això és fonamental la participació de totes i tots i amb este objectiu hem elaborat esta enquesta que compren dos parts, una de valoració i un altra d’aportacions/suggerències”.

En principi, crec que l’enquesta es va preparar i es va facilitar per a que les diferents associacions del poble donaren el seu parer al que es ve fent des de fa uns quants anys i aportaren noves idees per eixir de la rutina i intentar fer una programació més complerta i que satisfaci a un nombre més gran de veïns i visitants. Ara, pareix ser que qualsevol interessat, pertanya o no a cap associació, pot accedir a fer les valoracions que estime pertinents. I cal fer-ho.

Sempre queda el dubte de si l’objectiu és millorar les festes perquè es veu clarament que s’estava en un punt mort que no portava enlloc, més que a l’augment progressiu i injustificat dels bous embolats (per què més d’un per nit, en una espècie de competició “matxirula” de a veure quin poble en porte més, pel simple fet de portar-ne més?), o si el que es busque és simplement que en les valoracions isca una nota més o menys regular per llavar-se les mans i continuar com fins ara…

L’enquesta i les aportacions que pugen suggerir els que la contesten, és de suposar que després serà estudiada i “cuinada” convenientment, perquè el perill que també comporte aquest tipus de consultes en societats menudes en les que les persones ja no són de per sí molt participatives és que es puge formar -ara que està tan de moda la paraula- un “lobby” de pressió en el que uns quants es posen d’acord en puntuar i suggerir i quan des de l’ajuntament vagen a mirar els resultats es troben amb un 70% de peticions encaminades a ampliar a quinze els dies de bous, amb despeses compartides, això sí, o uns altres que demanen tres dies de muntada de cadafals, amb tres entrades de camions, i que no fan falta ni vaquetes.

Cal participar en l’enquesta. Penso que tots ho tindríem que fer, des de la legitimitat que ens dona el fet de que paguem religiosament els nostres impostos municipals que, en la seua part corresponent, financen els actes festius. I crec també que cal contestar-la des de la sinceritat, del que es pense en veritat. Està ve puntuar d’1 a 5 els actes o activitats que ja es venen desenvolupant per tal de garantir que allò que ja està be no fa falta tocar-ho, però tal vegada el més profitós deu d’estar en l’apartat de suggerències. A tots se’ns ocorre alguna cosa que es podria dur a terme sense massa esforç -o amb esforç, que no passe res- i millorar l’agost. I, encara que cal ser innovadors, tampoc passa res si es copien coses d’altres pobles de prop o de lluny. Tots hem estat alguna volta en alguns altres pobles en festes i ens hem vist sorpresos per actes festius diferents que es podrien importar, sense ruboritzar-se als nostres indrets. Tot això hi ha que dir-ho en l’enquesta.

Alguns lectors estaran pensant que al llarg de tot l’escrit no he aportat ni una proposta d’acte o activitat per a les properes festes. És cert, però no es tracta del que jo puga aportar, que, com tots, ho faré al contestar l’enquesta. El que es pretén és animar a la participació. No costa res accedir, puntuar i explicar el que es pensa. Ja que s’ha donat el pas d’obrir les portes a les propostes, que no siga per falta de les mateixes.

Quede clar que, després, en les reunions entre ajuntament i entitats i associacions amb capacitat organitzativa és on es tindran que visualitzar les propostes i estudiar la seua viabilitat, però el que està més clar encara és que si no hi ha propostes ni iniciatives, no farà falta estudiar res: diumenge muntada de cadafals, quatre dies de bous (vesprada i nit) i a esperar la Fira, que, en aquest món comercialment canviant que ara viu molt importantment de les compres per internet, també caldrà animar-la, mimar-la i reinventar-la.

Directe