“El turisme necessita una solució europea: no valen les solucions nacionals”

Ximo Puig parla d'una "normalitat millorada" també per a la sanitat, la ciència, la innovació i la investigació

“El turisme necessita una solució europea: no valen les solucions nacionals”

El president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig ha insistit avui que “el turisme necessita una solució europea: no valen les solucions nacionals”, sinó que s’ha d’apostar per un marc europeu de seguretat sanitària, per un “espai Schengen sanitari”. A més, ha valorat que, després de l’anunci realitzat pel Ministeri de Foment aquest diumenge, l’aeroport de Manises vaja a estar operatiu també per a vols internacionals, al costat de l’Altet, per la qual cosa gaudiran d’aquesta condició les dues principals instal·lacions aeroportuàries de la Comunitat Valenciana.

El president ha exposat aquesta reivindicació en la reunió amb Pedro Sánchez, on ha incidit en la necessitat de fer front a 10 reptes, entre els quals destaca també la importància d’aprofundir en la codecisió i aplicar el principi de subsidiarietat i la importància de comunicar bé als i les joves, i pels canals que més utilitzen, les normes de cada fase.

Dins d’aquests reptes, també ha remarcat en la reunió que les platges no representen perill, atés que són un espai ventilat en el qual es poden mantindre les distàncies exigides, i ha demanat, així mateix, que, “aplicant el sentit comú”, es flexibilitzen els criteris per a poder fer senderisme i practicar ciclisme o altres activitats individuals.

De la mateixa manera, ha subratllat “la indústria de la mobilitat, la de l’automòbil o l’aèria necessita ajuda”, i ha valorat les mesures anunciades pel Govern per a la renovació del parc automobilístic i la transició ecològica.

Puig ha sol·licitat a més reprendre l’activitat judicial. “La justícia és un servei essencial i no podem limitar més aqueix dret dels ciutadans”, ha assenyalat el cap del Consell, que ha xifrat en 20.000 els judicis suspesos que s’acumulen en els jutjats valencians. En aquest sentit, ha precisat que la Generalitat ja està incorporant les mesures de seguretat per al funcionariat i per a la ciutadania que permeten donar continuïtat a aquest servei.

Acord amb els bancs
per al cobrament d’ERTE

El president ha assenyalat també que la protecció dels treballadors i les treballadores afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació ha de ser un “repte fonamental” per a la Generalitat, i referent a això ha avançat que, dels 459.000 valencians en aquesta situació, “el 92% ja ha cobrat la seua prestació”. “Només falten per rebre-la 39.000 persones, i hem arribat a un acord amb els bancs perquè la cobren tots abans d’aquest dimecres, dia 20”, ha precisat.

A més, ha destacat els contractes de suport realitzats per a la Sanitat pública valenciana, especialment per a reforçar l’Atenció Primària amb la finalitat de fer front a la pandèmia.

“Normalitat
millorada”

Puig ha afegit que no es pot renunciar a tornar a una “normalitat millorada”, assumint les lliçons d’aquesta crisi, amb “millors serveis públics, especialment sanitaris, major producció local en aspectes estratègics, més protecció social, major respecte al planeta, més suport a la ciència, a la innovació i la investigació i més Europa”. “No busquem una nova normalitat, sinó la normalitat millorada”, ha declarat.

Respecte a l’evolució de la pandèmia, Puig ha exposat dades “esperançadores”, com els que reflecteixen que, al llarg d’aquest mes, les persones ingressades per coronavirus s’han reduït un 45% i les ingressades en les UCI han caigut a la meitat. A més, com també ha destacat, en un mes s’han triplicat les altes hospitalàries i es registra la sisena part de les hospitalitzacions que existien en el pitjor moment de l’expansió de COVID-19.

No obstant això, ha recordat que la pandèmia ha ocasionat la mort de 1.384 persones en la Comunitat, “que són moltes, massa, i, a vegades, en unes circumstàncies finals difícils”, ha indicat també el president, que s’ha mostrat partidari que de flexibilitzar el nombre de persones que poden assistir a tanatoris i enterraments.

Directe