El confinament ha evitat 400.000 contagis i 42.000 morts a la Comunitat

"És el moment d'iniciar la primavera de la recuperació", ha dit el president Ximo Puig

El confinament ha evitat 400.000 contagis i 42.000 morts a la Comunitat

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assenyalat que la incorporació del conjunt de la Comunitat Valenciana a la fase 1 a partir d’aquest dilluns obligarà a “més protecció, més prevenció i major prudència”. “Aqueix és el camí que ens portarà a tots i a totes, abans i amb més seguretat, a la fase 2, després a la fase 3 i, finalment, a la normalitat definitiva”, ha remarcat el president.

Puig ha traslladat aquest missatge durant la seua compareixença davant els mitjans de comunicació després de la reunió mantinguda amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i amb la resta de presidents i presidentes de les comunitats autònomes per a abordar la situació de la pandèmia de COVID-19.

El president ha subratllat que, amb el canvi de fase, “ha arribat l’hora” d’eixir de la hibernació i de començar la primavera de la recuperació. “A partir de demà, tenim l’obligació moral de seguir avant, tenim l’obligació de situar a la nostra terra en la senda del progrés i el benestar”, ha manifestat.

Des del punt de vista sanitari, s’entra, no obstant això, en una nova fase “amb més llibertat de moviments, més activitat social i majors possibilitats de reunió”. “Això ens obliga a més protecció, més prevenció i més prudència, perquè canviar de fase no significa canviar d’hàbits”, ha remarcat.

Per això, ha advertit del “gran perill” de caure en un “excés de confiança” després del “gran esforç realitzat”. “Això no és un ‘sprint’, sinó una carrera de fons, i volem arribar bé al final de la pandèmia”, ha dit el president.

Tal com ha emfatitzat, a partir d’aquest dilluns, València “queda com la principal ciutat espanyola que entra en la fase 1, i la conurbació d’Alacant-Elx serà una de les 5 més grans d’Espanya en fase 1”, la qual cosa exigeix en la Comunitat Valenciana “més responsabilitat en el procés general de desescalada”.

“No podem tornar a la part més fosca del túnel. No podem fer passos arrere. Seria un error imperdonable després de punt d’esforç de la ciutadania”, que ha demostrat ser “immensament responsable”, ha assenyalat el president.

El confinament ha evitat
400.000 contagis i 42.000 morts

L’anàlisi de mobilitat de la xarxa de telefonia mòbil promogut per la Generalitat, elaborat entre el 16 de març i el 27 d’abril, confirma que el 92% de la població va romandre en la seua àrea de residència en els dies no laborables, mentre que el 88% ho va fer en els dies laborables, segons ha recordat Ximo Puig.

Compareixença íntegra del president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig

“L’aplicació i compliment de les mesures de confinament ha evitat 400.000 casos de contagi i uns 42.000 defuncions”, segons l’estimació ajustada als canvis de mobilitat en la Comunitat Valenciana, en lloc dels 12.834 casos positius i les 1.279 persones mortes (a la data de realització del treball), respectivament.

Aquesta setmana la Generalitat
ha participat en les decisions

Respecte al fet que, a partir del proper dilluns 24 de maig, tota la Comunitat Valenciana pugue accedir a les successives fases de la desescalada d’una forma conjunta, el president Puig ha assegurat que “si l’evolució de l’epidèmia segueix com ho ha fet la darrera setmana, nosaltres estem en condicions de passar a la fase 2 i anem a treballar per a que així sigue, però això ho anem a deixar en mans dels assessors de la Generalitat Valenciana i del Ministeri de Sanitat”, ja que “amb la cogovernança estem prenent les decisions conjuntament i estem en contactes diaris des de la corresponsabilitat”, pel que no és moment de “demanar comptes, sinó de participar en les decisions”.

Directe