El pressupost per a la Residència de Morella serà de només de 1.600.000 euros

El plenari de les Corts confirma que hi ha una retallada de 400.000 euros

De 2.000.000 € a 2023 a 1.600.000 € per a enguany. Així ha quedat el Pressupost de la Generalitat Valenciana per a 2024 en el que és l’assignació de la Conselleria per a la Residència de la Gent Gran Sant Joan Baptista de Morella, el que suposa una reducció del 25%.

Així ho denuncia i explica el diputat autonòmic socialista Ernest Blanch als mitjans de comunicació, tal com havien fet els socialistes de Morella fa unes setmanes, indicant que “per a evitar això el grup socialista va presentar una esmena específica per retornar a la residència la quantitat inicial, que ha sigut primer rebutjada per la majoria de PP i Vox, a la comissió, i després al plenari de les Corts Valencianes”.

“Recordem que el Partit Popular de Morella, després que el projecte de pressuposts manifestara aquestes carències, va treure una nota desmentint que la residència tinguera cap perjudici i que l’ampliació del Centre de Dia també anava a portar-se a terme”. “En principi vam pensar que s’anava a corregir la situació i que el que estava indicant el PP és que anava a presentar alguna esmena pròpia o que anava a votar a favor de la proposta socialista”, manifesta el diputat. “Ara, vist el vist, les explicacions donades, i el que han votat, és evident que no era veritat, no havia, ni compromís polític, ni intenció de corregir cap cosa”.

Segons Blanch, en el moment de la comissió, la portaveu popular, Elena Bastidas, inclús va afirmar, per a rebutjar l’esmena socialista, que “no se li ocorria cap raó per a crear desigualtats a Morella respecte a la resta de les residències”, quant evidentment “la quantitat de ara no es igual que en els anys anteriors, trencant el continu, sent una retallada descarada, i ella ho sap.”

“Ens pareix especialment greu la situació a la que es vol abocar a la Residència de Morella, obligant-la a funcionar amb una quarta part menys dels seus efectius per a prestar el seus serveis”, diu el diputat, “no sé si reduiran la gent que rep servei i el personal, o tancaran la residència en algún trimestre, perquè amb eixos números no es cobreix el mínim exigible per al seu funcionament normal”.

Encara més, afegeix el diputat, “la mateixa partida fa un incís confiant irresponsablement que el govern de l’estat incrementarà en més d’un 40% el finançament de l’any anterior, cosa que saben que no ha passat mai ni passarà”, i en lloc de fer “una aportació íntegra no condicionada per la totalitat, com es feia abans, només garanteix de fons autonòmics de la conselleria 800.000 €, cosa que ens pareix una temeritat i una falta de serietat absoluta, i més tractant-se del benestar social de persones de la tercera edat, i dels llocs de treball que es necessiten. És una vergonya per a les necessitats de la Residència i que la deixaria totalment desmantellada en el seu funcionament.”

“El que demanem és que expliquen, de manera clara i categòrica, com es pagarà la residència i el centre de dia, després d’haver votat en contra dels mateixos, i no només dient que el consell de Mazón és sensible, sense concretar res, a la vista del que ha passat,” manifesten els socialistes de Morella. “Estem massa escarmentats”, apostilla Blanch.

“És evident que tornem a veure que anar contra Morella i els seus serveis és la tònica dels governs de la dreta. L’actitut de menyspreu del PP cap a la residència de Morella és intolerable, sentida la portaveu de serveis socials, la consellera, i per descomptat, el cinisme amb qui juguen els diputats del PP de la comarca, i que ha quedat en evidència, amb l’aprovació d’aquests pressupostos, donat que han votat contra la Residència i el Centre de Dia, i que deixen en una situació molt complicada a la Sant Joan Baptista i sense futur ara com ara a l’ampliació del Centre de Dia.” “Molt van a haver d’espavilar si volen que algú els crega sobre aquests dos importantíssims serveis. Perquè el fet, i la realitat, amb el seu vot, és que estan en contra”, remata el diputat.

L’ampliació del centre
de dia, en l’aire

Els socialistes de Morella volen remarcar també la falta de Compromís de la Generalitat amb l’ampliació del Centre de Dia de Morella, que “és un projecte que portava en funcionament l’anterior equip de govern socialista, encapçalat per Rhamsés Ripollés”.

Respecte al mateix, la majoria PP-Vox va rebutjar a les Corts Valencianes l’esmena del grup socialista per a iniciar els tràmits de la construcció de l’ampliació del centre de dia de Morella, “deixant fora de lloc les afirmacions del diputat i regidor del PP de Morella, Jesús Lecha, al respecte, que va demanar a les famílies afectades tranquil·litat, per a després votar en contra de la Residència i l’ampliació del Centre de Dia a les Corts Valencianes”.

Directe