Edgar Garcia Martí, nou “alet” de la marededeu de Vallivana

El primer ple ordinari de la legislatura porta molt de debat però quasi unanimitat en els punts de l'ordre del dia

Edgar Garcia Martí, nou “alet” de la marededeu de Vallivana

L’Ajuntament de Morella va aprovar per unanimitat la designació d’Edgar García Martí, com nou “alet” o electe de la marededeu de Vallivana. Havia quedat una vacant de la Dena dels Castellons, sector del poble i finalitzat el procés, junt amb l’administradora de Vallivana, Lara Buj, i els i les 23 alets, s’incorpora als treballs característics d’este càrrec.

Els i les “alets” són les persones escollides per a realitzar les tasques relacionades amb la marededeu de Vallivana. També d’aquelles que tenen a veure amb les festes del Sexenni, ja que aquesta és la protagonista i motiu de la seua realització. Es pensa que la paraula “alets” deriva de persones elegides a elects, elets i, finalment, “alets”. Aquestos també estan nomenats pel plenari quan hi ha vacants, de manera que la gent es presenta de manera voluntària i els “alets” fan una proposta.

L’alcalde de Morella, Bernabé Sangüesa, ha donat “l’enhorabona a Edgar per acceptar este càrrec i mantindre vives les tradicions del nostre poble”. L’edil ha aprofitat per a “agrair la seua participació en la Rogativa durant tants anys on està present en el grup de persones que resen i canten durant la romeria i en els diferents actes que alberga”.

D’altra banda, el nou alet ha expressat que “és un càrrec que s’agafa amb molta il·lusió perquè la Rogativa és una tradició que m’agrada molt i participo des de menut”. A més, ha afegit que “agraïsc que es done veu a la secció que anem cantant i resant, ja que portem el significat de la Rogativa cada any”.

Plenari de juliol de l’Ajuntament de Morella, íntegre

Forestalia i el
Colomer Zurita

També va haver-hi d’acord a l’hora de tractar les al·legacions que l’Ajuntament de Morella ha presentat per evitar que el projecte de Forestalia tal com està redactat s’execute afectant directament a veïns del terme, a espais naturals protegits i a destacat patrimoni. Es va acordar, a més, remetre les al·legacions a Ministeri, a la Generalitat Valenciana i a la Diputació de Castelló. L’equip de govern ha remarcat “la importància de l’afecció de macroporjectes energètics com este sobre el territori, com també ho són la línia de Molt Alta Tensió (MAT) de Red Eléctrica que ja està en construcció i els parcs solars dels Llivis i la Llàcua”. Sangüesa ha explicat que “sobre estos últims hem mantingut avui una reunió amb la presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina, i altres alcaldes i alcaldesses de pobles de la província”.

En aquesta sessió, la regidora Ruth Martínez, exposava el motiu del canvi d’ubicació del patronat de l’escola municipal de música al Colomer-Zurita, donada la finalització de la primera fase de les obres de rehabilitació de l’edifici.

Tots els regidors van votar a favor, però respecte al Colomer Zurita, el portaveu del grup socialista, Rhamsés Ripollés, va demanar al equip de govern que contemplaren sol·licitar el 2% cultural al Ministeri per a continuar amb la rehabilitació de l’estimat edifici.

Resum del plenari emès a nord\notícies

L’únic punt que no es va aprovar va ser la moció presentada pel grup socialista per a recuperar les comissions informatives, que consideren fonamentals com a punt formal de diàleg, participació i treball conjunt entre els grups municipals. La proposta per a recuperar aquestes comissions, segons recorda el PSPV, no suposaria cap despesa, ja que no es contempla assignació econòmica per assistència. No obstant això, tant l’equip de govern com el grup popular consideren que hi ha s’ofereix prou informació des del portal de transparència.

Directe