25,2 milions per a accelerar la reactivació de la província

El ple de Diputació aprova l'adhesió al Pla Resistir, el #ReactivemObres o les ajudes per Filomena

25,2 milions per a accelerar la reactivació de la província

La Diputació de Castelló treballa intensament per a activar el pressupost #ReactivemCastelló2021 que ascendeix a 168,3 milions d’euros. En data de hui ja s’han aprovat les bases de diferents programes i ajudes per valor de 25,2 milions d’euros “per a posar com més prompte millor els recursos econòmics de la diputació a la disposició dels ajuntaments perquè puguen donar ajudes als sectors més castigats per la crisi, oferir serveis i contractar obres per a mantindre i crear ocupació”.

Així ho ha destacat el president José Martí qui ha detallat que, fins al ple d’avui, s’ha aprovat en les últimes setmanes l’adhesió de la Diputació al Pla Resistir de la Generalitat (4,1 milions), les bases reguladores del Pla #ReactivemObres (5 milions), l’aprovació definitiva del Pla 135 d’Obres i Serveis (12,4 milions), les ajudes a les unitats municipals del Servei de Promoció de l’Autonomia Personal (770.000 euros), les bases del servei de teleayuda (99.000 euros), les ajudes d’emergència hídrica (800.000 euros), les subvencions per a clubs esportius, beques per a esportistes, esport adaptat i clubs d’alta competició (1,8 milions) i una modificació de crèdit per a injectar diners als municipis afectats per la borrasca Filomena (323.000 euros).

Adhesió al
Pla Resistir

Una vegada aprovada per unanimitat de tots els grups l’adhesió al Pla Resistir, la Diputació iniciarà demà mateix les transferències que corresponen als 125 ajuntaments de la província que s’han sumat a aquest programa, fins a completar la xifra de 4.189.267,81 del total de 18,6 milions que corresponen a la província de Castelló. Aquesta quantitat es destinarà ajudes per als autònoms i microempreses més afectats per la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19.

Pel que respecta al Pla #ReactivemObres, aprovat també hui en el ple per unanimitat, està dotat amb 5 milions d’euros perquè els ajuntaments generen ocupació mitjançant la realització d’obres que s’alineen amb el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU. Sobre aquest tema, el portaveu del Grup Compromís, Ignasi Garcia, ha destacat la importància de la incorporació dels ODS a aquest pla d’obres, la qual cosa “posa de manifest l’aposta de l’equip de govern progressista de la ‘Nova Diputació’ per la doble transició ecològica i digital com a estratègia per a transformar i reactivar l’economia en claus europea i de sostenibilitat”.

També s’ha referit al fet que, en coherència amb aquesta mateixa línia de treball, des de l’àrea de Promoció Econòmica ja s’ha posat en marxa el servei CEDES de Sostenibilitat Empresarial i s’han aprovat diversos convenis amb la Cambra de Comerç amb la finalitat de dotar de competències digitals a autònoms i pimes i incorporar criteris de sostenibilitat a la seua activitat per a reactivar l’economia i assegurar l’estabilitat a mitjà i llarg termini.

Sessió plenària ordinària corresponent al mes de Febrer de 2021

Benestar
Social

Igualment hi ha hagut consens en el ple l’aprovació de les bases per a l’equipament i manteniment del Servei de Promoció de l’Autonomia Personal en municipis de fins a deu mil habitants, que té un pressupost de 770.000 euros. En l’actualitat funcionen 89 unitats a la província de Castelló, xifra que amb la dotació pressupostària consignada pot incrementar-se al llarg del present exercici. Els quatre grups representats en el ple han votat a favor.

Un altre dels punts que ha rebut hui el vistiplau i l’aprovació ha sigut una modificació de crèdit de 323.000 euros per a posar en marxa la línia d’ajudes als ajuntaments d’interior que cobrisca les despeses de contractació de maquinària a la qual van haver de fer front al començament del mes de gener per la irrupció de la borrasca Filomena.

Tres declaracions
institucionals

En la sessió plenària celebrada hui s’han aprovat tres declaracions institucionals amb el suport de tots els grups sobre el Dia Internacional Contra la Bretxa Salarial, que se celebrarà el 22 de febrer; el 8 de març, Dia Internacional de les Dones, i sobre la possibilitat d’incloure al personal docent en la segona fase de vacunació contra la Covid-19.

En la primera d’elles, els diputats provincials han ratificat el compromís de la institució amb la igualtat real i efectiva entre dones i homes, els drets de les dones i l’erradicació de qualsevol mena de violència contra elles, inclosa la de tipologia econòmica. També es dona suport a l’avanç de les polítiques públiques destinades a combatre la desigualtat per raó de sexe en el mercat laboral i l’impuls d’estratègies per a reduir la bretxa salarial. A més es proposa combatre els posicionaments polítics que propugnen o rebutgen la validesa de les polítiques públiques enfocades a la igualtat real i efectiva per a la justícia econòmica.

Quant a la Declaració Institucional sobre el 8 de març, la Diputació opta per commemorar el Dia Internacional de les Dones encara que no puguen programar-se activitats grupals per la pandèmia, sumant-se al lema de l’ONU “Dones líders: Per un futur igualitari en el món de la Covid-19”. A més, es compromet a elaborar polítiques d’igualtat específiques i transversals fent costat als ajuntaments de menys de deu mil habitants. El text insta el Govern d’Espanya a iniciar els tràmits per a l’aprovació d’una llei d’equiparació efectiva salarial entre dones i homes i a habilitar més recursos per a inspeccions de treball i seguretat social que detecten i sancionen discriminacions salarials per raó de gènere.

La tercera Declaració Institucional aprovada inclou entre els seus acords la petició al Govern d’Espanya de l’estudi de la possibilitat d’incloure en la segona fase de l’estratègia de vacunació enfront de la pandèmia al personal docent i d’administració i serveis del sistema educatiu. També insta a la Generalitat Valenciana a defensar aquesta proposta en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

Directe