El primer pressupost de la Diputació del canvi s’aprova sense cap vot en contra

Ascendeix a 148.9 milions d'euros i han comptat amb el suport de PSPV i Compromís i l'abstenció de PP i Cs

El primer pressupost de la Diputació del canvi s’aprova sense cap vot en contra

Els primers pressupostos de la Diputació del canvi, que ascendeixen a 148,9 milions d’euros, han sigut aprovats sense cap vot en contra, amb el suport dels socis de govern, PSPV-PSOE i Compromís, i l’abstenció de Partido Popular i Ciudadanos. En paraules del president de la institució, José Martí, “aquests pressupostos són el principi del canvi, un canvi profund però tranquil, sense estridències, amb pas ferm i amb la voluntat de consolidar un nou model de Diputació”. El que es pretén és que “la institució no torne a èpoques passades, no de canviar per canviar; no es tracta de fer el contrari del que feien els anteriors, sinó de preservar i millorar el que estava bé i rebutjar les males pràctiques”.

El president ha mostrat la seua satisfacció “per haver pogut aprovar els pressupostos de 2020 sense cap vot en contra” que “hem confeccionat després de realitzar reunions amb més de 100 alcaldes en les vuit comarques de la província per a conèixer quines eren les seues principals inquietuds i preocupacions”. Ha agraït el to emprat pels grups “que han expressat les seues legítimes discrepàncies sense caure en la desqualificació”. També ha agraït el treball dels tècnics de la casa, especialment, els de l’àrea econòmica, i dels diputats que formen part de l’equip de govern, realitzant un esment especial per al diputat d’Hisenda, Santiago Agustí.

Martí ha recordat que en la seua presa de possessió ja va posar de manifest que arribava al càrrec de president “un professor de filosofia, un alcalde de poble i un socialdemòcrata” i que “aquests tres elements estan presents en el pressupost”.

Com a professor de filosofia ha destacat que “des de l’ètica del consens hem arribat a uns comptes públics que no tenen cap vot en contra i que, per tant, compten amb la confiança de la institució, una confiança crítica; i per descomptat, amb el suport dels nostres socis de govern de Compromís, que és molt important”.

En el seu vessant d’alcalde de poble ha subratllat que destinen 45 milions a desenvolupament rural i despoblació i que “tenen un caràcter claríssimament municipalista, com es demostra amb el Pla 135 i les seues millores, i el Fons de Cooperació, que posen de manifest l’aposta ferma de la nova Diputació pels pobles més xicotets, sense oblidar-nos de les grans poblacions, perquè tots som Castelló”.

En la seua condició de socialista i socialdemòcrata ha incidit en el caràcter social dels pressupostos, ja que a aquestes polítiques es destinen 5,7 milions d’euros, 2 milions d’euros més que en 2019. Ha afegit que “són uns comptes públics que reflecteixen la vocació de l’equip de govern d’impulsar polítiques d’igualtat i que “donen compte de la solidaritat de les grans poblacions, que accepten una redistribució de recursos per a ajudar als pobles més xicotets”. A més, “aquests comptes públics inclouen partides per a la transició energètica, les polítiques mediambientals, la memòria democràtica i la normalització lingüística”.

L’encarregat de defensar els pressupostos per part de l’equip de govern ha sigut el diputat d’Hisenda, Santiago Agustí, qui ha detallat les partides més importants d’uns comptes públics que ascendeixen a 148,9 milions d’euros, 5,7 milions d’euros més que en 2019, xifra que representa un increment del 3,9%.

Agustí ha assenyalat que “aquests comptes públics fan possible i resumeixen molts dels reptes i les exigències per les quals ha optat l’equip de govern”. El diputat ha explicat que l’any vinent la Diputació destinarà 18 milions d’euros de manera directa als ajuntaments de la província, 12,4 a través del Pla 135 d’obres i serveis i 5,6 amb l’aportació que la institució realitzarà per primera vegada al Fons de Cooperació Local.

Santiago Agustí ha defensat la decisió del nou equip de govern de caminar cap a la concurrència competitiva d’ajuntaments i associacions per a les diferents línies de subvencions perquè “es tracta d’un procediment molt més just i transparent que el de les subvencions nominals”. Sobre aquest tema ha dit que “no cal tindre por a aquest nou procediment”.

Per part seua, el portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, ha dit que aquestos pressupostos posen fi a una etapa de “clientelisme i vot captiu” i que aposten per fer d’aquesta “una institució que coordine i acompanye als nostres municipis en accions estratègiques”. Com a exemple, s’ha referit a les qüestions mediambientals: “la nostra serà una ‘Diputació Educadora’ que treballarà contra el canvi climàtic de manera decidida”, ha manifestat. Segons Garcia, “després d’anys de paràlisi, aconseguirem depurar l’aigua de tots els municipis per protegir els nostres aqüífers, posarem en marxa les assessories energètiques per reduir les emissions de CO2 i assentarem un nou model de gestió de residus, que incremente en 12.000 tones els envasos als què donem una segona vida”.

Nou Pla 135 aprovat
per unanimitat

Abans que els grups entraren a debatre el conjunt del projecte de pressupostos, s’ha sotmés a debat i aprovació el Pla 135, que ha comptat amb el suport unànime de tots els grups: PSPV-PSOE, Partido Popular, Compromís i Ciudadanos. El diputat de Cooperació i Concertació amb els Ajuntaments, Ximo Huguet, ha explicat que “amb les millores introduïdes en el Pla 135, els ajuntaments podran disposar de més recursos, perquè no hauran de renunciar a les baixes d’obres, i tindran una major capacitat de decisió”.

Directe