Els pressuposts de Diputació anuncien un “marcat caràcter social” i autonomia als pobles

Per a 2020 tindran un notable augment de la partida, que puja dos milions d'euros respecte als de 2019 en passar de 3,7 a 5,7 milions d'euros

Un pressupost amb un marcat caràcter social, que dóna autonomia als municipis per a decidir a què volen destinar els recursos que aporta la Diputació, que recupera serveis de gran rellevància com la teleassistència i que, per fi, comença a desenvolupar el Pla d’Igualtat obligat per la llei fa ja 12 anys. Aquestes són algunes de les claus de les partides de l’àrea de Benestar Social, presentades aquest matí pel president de la Diputació, José Martí, i la vicepresidenta de la institució, Patricia Puerta.

Els pressupostos vénen marcats per un notable augment de la partida, que puja dos milions d’euros respecte als de 2019 en passar de 3,7 a 5,7 milions d’euros. Un dels aspectes claus en aquest sentit ha sigut la necessitat d’assumir el 90 per cent dels costos de personal dels equips socials base dels ajuntaments de menys de 6.000 habitants, “un esforç econòmic que assumirà la Diputació per a 2020”, destaca Patricia Puerta, que insisteix que el canvi és significatiu “ja que la partida passa de 140.000 a 1.499.640 euros”.

Un altre dels temes que es vol reforçar és les subvencions als ajuntaments, “que fins ara es donaven de forma turoritzada, sense donar-los opció a destinar ells els diners als projectes que més necessitaven i sense tindre en compte les singularitats de cada municipi”. Ara, “es puja aquesta quantitat de 1,4 a 1,7 milions i es dota als municipis de més autonomia, perquè seran ells els que marquen la destinació dels diners”.

Un altre dels canvis notables en l’àrea és el dels convenis singulars amb entitats sectorials per a l’atenció de despeses corrents, que passen a ser en gran parteix subvencions de concurrència competitiva. Amb un muntant global de 580.000 euros, es destinaran a quatre àrees concretes: 200.000 euros per a envelliment actiu, 150.000 euros en activitats socials, 130.000 euros per a salut i prevenció i, finalment, 150.000 per a conciliació familiar, educació i infància. Patricia Puerta ha explicat que l’objectiu és mantindre només alguns convenis singulars molt específics i per motius concrets. Dels 32 subscrits en 2019 es passarà a 16 per a 2020.

Una de les iniciatives que es vol potenciar és el de les Unitats de Respir, que augmenten el seu pressupost en passar de 670.000 a 730.000 euros. Aquest increment en 60.000 euros permetrà crear unes deu unitats més, “que sabem que fan un servei fantàstic als pobles d’interior i que, de totes maneres, esperem que quede regulat de manera clara per part de la Generalitat”.

Una altra de les novetats per a 2020 és el de la Teleassistència, “que van eliminar en la Diputació en 2012 i que nosaltres començarem a recuperar de manera progressiva, compatibilitzant-la amb la Teleajuda”. La vicepresidenta anuncia una partida de 30.000 euros, quantitat “que som conscients que a poc a poc ha d’anar augmentant, però almenys ja començarem a treballar en aquest servei tan necessari per a molts pobles”.

El pressupost de l’àrea social també augmentarà un 50 per cent els diners destinats a projectes de Cooperació al Desenvolupament, passant de 80.000 a 120.000 euros, reforçant també el Fons d’Ajuda Humanitària i Emergència.

Al costat de tots aspectes, un dels canvis més rellevants en la Diputació per a l’any que ve és que, per primera vegada, es creen partides pressupostàries per a Igualtat. “Aquesta casa porta 12 anys incomplint una llei que ara, amb el nou equip de govern, arrancarem”, destaca la vicepresidenta. En aquest sentit, hi haurà 25.000 euros per a articular campanyes de sensibilització en matèria d’igualtat -subvenciones per a Ajuntaments-; 20.000 euros per a implantar el Pla d’Igualtat en la Diputació; 40.000 euros per a elaboració de plans municipals d’igualtat i desenvolupament de programes municipals d’activitats en matèria d’igualtat i violència de gènere i, finalment, 30.000 euros per a col·laborar amb entitats sectorials en l’articulació d’iniciatives en matèria d’igualtat.

Un gir a les
polítiques socials

José Martí, per part seua, després de destacar el “notable esforç” de la vicepresidenta i de tots els tècnics de l’àrea per a donar-li un impuls a les inversions de caràcter social, ha recordat que “els ciutadans de la ens van donar fa uns mesos la seua confiança per a donar-li un gir a les polítiques de la Diputació, i des del minut zero l’hem tingut clar: una Diputació del canvi ha de notar-se sobretot en el seu vessant social, tan perjudicada durant els últims anys”.

Martí, en aquest sentit, ha lamentat que els anteriors governs d’aquesta institució “hagen deixat passar de costat moltes de les polítiques socials que tant necessiten els nostres ciutadans”. Al seu judici, “amb la crisi, l’equilibri es va trencar pel costat més feble, i és ara el nostre repte revertir aqueixa situació”. Molts són els exemples, segons ha assenyalat, “però podem veure-ho clarament en què aquesta casa porte 12 anys sense aplicar un Pla d’Igualtat que, per Llei, havia d’estar operatiu des de 2007, o que els governs del PP acabaren per complet amb la Teleassistència, clau per a atendre les necessitats dels nostres majors”.

Per a José Martí, “una Diputació del canvi ha de notar-se per descomptat en l’aspecte social, i serà l’actual equip de govern el que comence a aplicar el Pla d’Igualtat en tots els estaments de la casa, i serà també el que comence a establir les bases aquest 2020 per a recuperar la Teleassistència”.

Per al president de la Diputació, un dels aspectes clau de les partides socials és que recullen “moltes de les propostes que ens han plantejat les alcaldesses i els alcaldes en les reunions que hem celebrat amb tots ells en les 8 comarques de la província”. Perquè, “si d’alguna cosa ens sentim orgullosos, és d’haver estat al seu costat durant aquest últim mes per a escoltar les seues necessitats, per a recollir les seues propostes i per a traslladar-los la nostra clara voluntat de fer-los copartícips del futur de la província”.

Directe