Diputació demana a Puig que tots els pobles tinguen caixer automàtic

José Martí reclama més inversions als pobles d'interior i proposa beneficis fiscals per a frenar el despoblament

Diputació demana a Puig que tots els pobles tinguen caixer automàtic

Defensar la ruralitat com a sinònim de benestar, apostar per mesures fiscals que permetin frenar la despoblació i dotar de serveis als pobles d’interior són tres de les idees que ha traslladat José Martí, president de la Diputació de Castelló, al seu homòleg en la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, en la reunió mantinguda aquest matí a València, en la qual han analitzat l’actualitat política i les necessitats de la província.

José Martí ha destacat fonamentalment les millores que es volen aportar al denominat Fons de Cooperació Municipal, “perquè les donarem suport totalment perquè està dins de la nostra línia d’actuació”. Sobre aquest tema, recorda el president de la Diputació de Castelló que “ja vaig dir en la meva presa de possessió que nosaltres partim de la clara defensa de l’autonomia municipal, perquè confiem en la majoria d’edat dels municipis, que saben perfectament quines són les seves necessitats i les seves prioritats”.

Amb això, insisteix que és clau “escoltar als pobles”, deixant palès, de forma ineludible, “la nostra aposta per un Fons de Cooperació al 50 per cent entre Generalitat i la Diputació que, sense damunt tindrà rang de llei, permetrà establir criteris d’imparcialitat i objectivitat, alguna cosa que ens sembla fantàstic”.

Un altre dels temes analitzats és la creació d’una comissió de treball entre les dues administracions per a posar damunt de la taula els projectes que més incidència puguin tenir en els municipis. “Hem expressat la importància de la cooperació i col·laboració entre administracions i una manera interessant de portar-ho avanci és incidir en la bona relació que ha d’haver-hi entre la Generalitat i les tres diputacions, per aquest motiu vegem de forma positiva posar en marxa aquestes comissions mixtes perquè les diferents conselleries traslladin les actuacions que afectin les nostres províncies i tractar-les aquí de manera conjunta”, assenyala José Martí.

Entre les diverses qüestions tractades per tots dos presidents destaca, sobretot, la preocupació de la Diputació de Castelló per combatre el despoblament. “Tant el president Puig com jo hem coincidit que cal posar en marxa mesures i, encara que moltes d’elles no estan a les nostres mans, sí que almenys podem anar braç a braç per a fer un front comú i reclamar accions precises i eficaces”.

Per a frenar la despoblació, per exemple, “és important que s’aplique una discriminació fiscal positiva per a tota la gent que aposta per treballar o invertir als pobles. No és competència de la Generalitat ni de la Diputació, però hem de fer-nos forts perquè aquesta reclamació estigui present”, remarca Martí. Hi ha altres qüestions, com per exemple ser capaços de “arrelar als funcionaris que són traslladats a treballar als pobles d’interior, buscant per a això fórmules que premiïn aquesta permanència en el seu lloc de treball”, explica Martí.

D’altra banda, s’ha analitzat en la reunió la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local, “que tenim clar que no pot seguir en vigor tal com està perquè no pot ser que els ajuntaments i les diputacions tinguem més de mil milions d’euros sense poder gastar en benefici dels ciutadans, sobretot tenint en compte que el nostre objectiu fonamental és millorar la vida dels veïns”. Per al president de la Diputació de Castelló, és fonamental “acabar amb aquestes restriccions que marca la Llei”, alguna cosa que traslladarà en la pròxima assemblea de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.

José Martí ha aprofitat la reunió per a ser la “veu” dels alcaldes i alcaldesses de la província de Castelló i traslladar alguns dels problemes particulars que els preocupen. Entre ells, alguna cosa que pot ser tan habitual en les grans ciutats, però que no existeix en molts pobles, com és que tots tinguen accés a un caixer automàtic. “Sabem que la Generalitat està treballant en això i segur que aviat hi haurà solucions”, avança Martí, que només demana que “s’agiliti el més possible”.

En un altre ordre de coses, i pel que suposa per a una província tan muntanyenca com és Castelló, el president de la Diputació destaca el treball conjunt que han de desenvolupar l’administració provincial i autonòmica per a reforçar la gestió forestal i ampliar les actuacions de les denominades brigades de mitigació, que reben cada any una aportació d’un milió d’euros respectivament per part de la Diputació i la Generalitat. La proposta, que ja la té damunt de la taula José María Ángel, director general de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, és “veure si es pot incrementar el temps de treball d’aquestes brigades, perquè ara estan sis mesos i l’ideal seria que prolongar la seva labor, clau per a prevenir els incendis forestals, durant almenys 9 mesos”.

En termes més generals, José Martí ha enaltit la coincidència amb Ximo Puig a “reclamar un canvi de respecte a la ruralitat”. Al seu judici, “és importantíssim aquest canvi cultural perquè es vegi que el rural, l’interior, són sinònims de salut, de benestar i de qualitat de vida. Que als pobles es pot viure molt bé”, afegeix. El repte, al seu judici, no és fàcil, però per a aconseguir aquest canvi “és important treballar de forma conjunta”.

Per a concloure, José Martí, que ja ha anunciat una pròxima visita de Ximo Puig a la Diputació de Castelló, ha volgut transmetre públicament “el que suposa per a un alcalde d’interior, d’un poble petit com Suera, estar aquí en la Generalitat, perquè amb mi han estat avui ”tots els alcaldes i alcaldesses dels pobles petits, edils que estan sempre en primera línia sempre a la disposició dels seus veïns”.

Per a José Martí, “ser avui un alcalde d’un poble petit el que representa a la província de Castelló, al costat d’un exalcalde com és el president de la Generalitat, Ximo Puig, és molt important perquè la nostra estratègia fonamental és que s’acordi tota la societat dels pobles de l’interior, dels pobles petits, i de la importància que tenen”.

Directe