Entra en vigor el nou conveni de gestió del Castell i les muralles per als propers 50 anys

Facilita la inversió i ajudes d’altres administracions i garanteix la gestió municipal durant 50 anys

El Bolletí Oficial de l’Estat va publicar ahir el nou conveni de gestió del Castell i les muralles de Morella. D’aquesta manera, és un acord important pel que fa a la gestió municipal dels monuments, ja que les noves condicions faciliten la inversió d’altres institucions i les ajudes de diferents administracions. A més, el nou conveni té una vigència de 50 anys i es revisarà periòdicament cada 10 anys.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “aquest és un acord històric per a millorar la gestió actual del Castell i les muralles de Morella, ja que són el nostre patrimoni més important i cal facilitar la inversió en aquest per a garantir la seua conservació”. L’edil ha explicat que “amb l’anterior conveni teníem problemes per a rebre ajudes d’altres administracions i invertir en la rehabilitació i conservació del monument, de manera que el nou acord facilita aquestes gestions”.

“Blindar al màxim
la gestió municipal”

A més, Rhamsés Ripollés remarca que “des de l’ajuntament sempre hem defensat la gestió municipal i de proximitat del nostre patrimoni de manera que el nou conveni tindrà una vigència de 50 anys i es revisarà de manera periòdica” i ha aclarit que “l’objectiu sempre ha sigut blindar al màxim la gestió municipal, ja que s’ha demostrat que és la millor opció per al monument i no repetir episodis negatius com els de fa uns anys”. Finalment, ha volgut “agrair al govern la seua sensibilitat amb la ciutat i el seu patrimoni per millorar el conveni actual”.

L’anterior conveni de gestió presentava diferents problemes a l’hora de rebre ajudes des d’altres administracions i invertir en el Castell i les muralles. A més, també hi havia dificultats per a accedir a l’1,5% cultural i tenia una vigència de 10 anys. Així, amb les noves condicions es solucionen els problemes per a intervindre al patrimoni amb el suport d’altres administracions, així com s’amplia el temps de gestió fins als 50 anys.

“Una de les grans
fortaleses del Mediterrani”

El Castell de Morella ha sigut una de les fortaleses més imponents del Mediterrani. El pas de nombroses civilitzacions ha deixat la seua petjada en aquesta impressionant construcció habitada ininterrompudament des del 3er Mil·lenni abans de Crist.

La fortalesa militar construïda aprofitant la roca natural, deu la seua importància i encant a aquesta situació privilegiada. La seua construcció ha fet d’ell un lloc estratègic de primer ordre, fortalesa quasi inexpugnable que ha permès el domini i el control del pas natural de l’interior a la costa.

El lloc on s’assenta l’actual Castell va estar habitada des de temps antics. S’han trobat restes del Neolític, de l’Edat del Bronze i del Ferro, també els Ibers van passar per aquestes terres. Però és en l’època romana i posteriorment amb l’arribada dels visigots, els àrabs i finalment els cristians, quan el Castell va prenent forma, es fortifica el queixal i va transformant-se segons les diferents civilitzacions que l’habiten.

A partir de la conquesta cristiana als àrabs i les reformes que es van succeir entre els segles XIII-XIV, les altres transformacions futures estaran marcades pels avanços tecnològics en l’art de la guerra.

Video Thumbnail
el castell de morella, una història de futur
El Bolletí Oficial de l’Estat va publicar ahir el nou conveni de gestió del Castell i les muralles de Morella. D’aquesta manera, és un acord important pel que fa a la gestió municipal dels monuments, ja que les noves condicions faciliten la inversió d’altres institucions i les ajudes de diferents ad
“El castell de Morella, una història de futur” (2009)

El Castell també va ser testimoni del pas de personatges molt importants per a la història: Abderraman III, el Cid, Jaume I, el rei Ferran d’Antequera, el Papa Lluna, Sant Vicent Ferrer, el príncep de Viana i el general Cabrera: les seues accions i les seues paraules formen part de la història de Morella.

Directe