Un nou conveni garanteix la gestió municipal del Castell i muralles durant 50 anys

Es tracta d’un nou acord històric entre l’ajuntament i el Ministeri ja aprovat en plenari

L’ajuntament de Morella va aprovar al ple ordinari que va tindre lloc anit el conveni de gestió del Castell i les muralles de Morella amb el Ministeri de Cultura. Aquest és un acord molt important pel que fa a la gestió municipal del monument, ja que les noves condicions faciliten la inversió d’altres institucions i les ajudes de diferents administracions. A més, el nou conveni tindrà una vigència de 50 anys i es revisarà periòdicament cada 10 anys.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “aquest és un acord històric per a millorar la gestió actual del Castell i les muralles de Morella, ja que són el nostre patrimoni més important i cal facilitar la inversió en aquest per a garantir la seua conservació”. L’edil ha explicat que “amb l’anterior conveni teníem problemes per a rebre ajudes d’altres administracions i invertir en la rehabilitació i conservació del monument, de manera que el nou acord facilita aquestes gestions”. A més, Rhamsés Ripollés remarca que “des de l’ajuntament sempre hem defensat la gestió municipal i de proximitat del nostre patrimoni de manera que el nou conveni tindrà una vigència de 50 anys i es revisarà de manera periòdica” i ha aclarit que “l’objectiu sempre ha sigut blindar al màxim la gestió municipal, ja que s’ha demostrat que és la millor opció per al monument i no repetir episodis negatius com els de fa uns anys”. Finalment, ha volgut “agrair al govern la seua sensibilitat amb la ciutat i el seu patrimoni per millorar el conveni actual”.

Cal recordar que el passat mes de juliol Rhamsés es va reunir a Madrid amb el Subsecretari del Ministeri de Cultura, Javier García, i el Director General de Belles Arts, Roman Fernández-Baca, on es va exposar la problemàtica de l’actual conveni i plantejar la possiblitat de millorar-lo. D’aquesta manera, els punts principals que es van tractar en aquest encontre van ser allargar la gestió dels monuments per part de l’ajuntament de Morella, així com millorar les condicions per a facilitar les actuacions al Castell i facilitar el suport d’altres administracions per poder executar majors inversions per a la seua conservació i visita.

L’actual conveni de Morella presentava diferents problemes a l’hora de rebre ajudes des d’altres administracions i invertir en el Castell i les muralles. A més, també presentava dificultats per a accedir a l’1,5% cultural i tenia una vigència de 10 anys. Així, amb les noves condicions es solucionen els problemes per a intervindre al patrimoni amb el suport d’altres administracions, així com s’amplia el temps de gestió fins als 50 anys.

Per a finalitzar, l’ajuntament de Morella fa un esforç en recuperar el patrimoni de la ciutat. Així, en els últims mesos s’ha restaurat la Torre del Racó per complet i l’actuació sobre la Torre Redona està en la recta final de la seua recuperació. Cal explicar que el Castell de Morella està a punt de rebre la visita un milió des que l’ajuntament va recuperar la gestió del monument.

Directe