Manolo Querol i Mª Carmen Segura, premi a la “Empresa amb història”

"Per haver continuat la llarga història del forn més antic del poble", es recorda a la Festa del Comerç

En l’apartat d’empresa amb història de la Festa del Comerç, enguany guardonem a Manolo Querol i MªCarmen Segura, per haver continuat al llarg de més de 3 dècades la llarga història del forn, probablement, més antic del poble.

Hi ha tendes que són tota una institució, i este establiment és un bon exemple. Era el darrer forn morú que quedava a Morella, i ja donava servei antigament a les famílies que pastaven a casa i anaven al forn a coure el pa, estic parlant de fa vora un segle, quan els forners eren Lladó i Petorré.

Més tard va ser la família Moya, Antonio Moya i Pilar Omella, també amb Felipe, germà d’Antonio els que durien el forn, i els que li donarien el nom pel qual encara ara el coneixen els grans del poble, Forn del 13, per ser esta família de casa “el tretze” . Després d’ells vindrien altres forners: recordem a José i Natalia els quals, junt amb Francisca, germana de Natàlia, farien els millors pastissets de carabassa, que també es podien degustar a casa els Hilicos, la taverna de Sant Miquel.

Però la història continua, ho fa primer amb Manolo i Lola, i més tard amb José i Vicenta fins a l’any 1989. Eixe és l’any en el qual comença altre capítol en aquest establiment de la mà d’una parella, Manolo i MariCarmen, que fins eixe instant no s’havien plantejat treballar en l’ofici de forner. Manolo treballava al Tint, i el final del temps d’eixa fàbrica començava a ensumar-se amb força…MariCarmen s’havia quedat a l’atur. Els dos van decidir aprendre l’ofici i donar continuïtat a aquest vell forn. Llavors encara era un forn morú, un forn que donava molta feina i poca producció, però així van treballar fins al 2000. En eixe moment van decidir modernitzar i renovar maquinària, però mantenint la característica de ser forn tradicional de llenya.

Des de novembre de 1989, quan van començar, fins ara, que s’han jubilat, han passat 32 anys… moltes matinades, tonellades de farina, i camionades de llenya…
La història del forn continua ara amb una jove parella, i un altre nom. I la de Manolo i MariCarmen també continua, amb més temps per a dedicar als seus i a les seues aficions.

El premi, empresa amb història, és per a Manolo Querol i Mari Carmen Segura.

Directe