Perservar les tradicions, balls i melodies tradicionals

Eixe és l'objectiu de la Comarca del Maestrazgo que ha presentat un llibre sobre la música de rondalla antiga

Perservar les tradicions, balls i melodies tradicionals

La Comarca del Maestrazgo ha resentat el llibre realitzat per Armando Aiora Abruña: “Mètode de guitarrico o requinte aragonés i breu introducció al guitarro i a la guitarra tradicional, la Rondalla Antiga.”

La comarca del Maestrazgo ha preservat excepcionalment tradicions, balls i melodies que en la resta d’Aragó s’han perdut, la qual cosa ens col·loca en un lloc privilegiat per a la recuperació i el coneixement dels tocs de guitarrico, guitarro i guitarra que van acompanyar durant segles a les rondalles.

És una sort, a més, comptar amb l’autor, Armant, fill d’una família de Tronchón, qui va començar a tocar i a cantar fa trenta anys. Va aprendre també a tocar la dolçaina i es va convertir en el gaiter de les festes de la comarca, contribuint al fet que continue viu est important patrimoni immaterial.

La presentació va ser acompanyada per Lluís-Xavier Flores i Sergi Masip del Espai de Sota, dedicat a la investigació del patrimoni etnomusical, i acompanyant a Armant en les demostracions Sergio Serrano.

El llibre és un xicotet manual on pots aprendre les tècniques d’aquests preuats instruments. A més, compta amb nombrosos codis QR que et porten a vídeos creats per l’autor, on veure i escoltar aquestes tècniques, permetent al lector aprendre d’una manera més dinàmica.

Recentment, el Consell de Ministres ha aprovat la declaració de Bé d’Interés Cultural “Els tocs tradicionals de guitarra en les festes participatives” com a Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial, pel seu paper de socialització i de fraternitat.

És per això que des de la Comarca del Maestrazgo acollim amb entusiasme aquest reconeixement estatal i esperem que aquesta publicació tinga suficient difusió per a convertir-se en una important contribució en aquest sentit.

Directe