Núria Sauch presenta la novel·la “Trienio. El sueño liberal” a Morella

Núria dona vida a personatges històrics que van viure fa dos segles, intentant recrear dos mons tan antagònics entre els realistes i liberals. Un enfrontament que viu a les terres de l’Ebre i Maestrat,

La novel·la “Trienio. El sueño liberal” de Núria Sauch narra com en 1820 els fonaments en els quals se sustenta el poder absolut a Espanya es trontollen. Una insurrecció sense precedents a l’Europa de la Restauració ha posat en escac la capacitat de reacció dels absolutistes. Arran els estudis de la seua tesi doctoral, Sauch crea una història amb dos punts de vista molt diferents on la història i la ficció s’uneixen per configurar dues realitats paral·leles, però a la vegada amb moltes similituds. En la seua novel·la, Núria dona vida a personatges històrics que van viure fa dos segles, donant-los veu, identitat i intentant recrear dos mons tan antagònics com el que es va viure entre els realistes i liberals en esclatar la guerra. Un enfrontament que tindrà a les terres de l’Ebre i Maestrat, un epicentre fonamental.

Aquesta és la primera obra històrica i de ficció de Sauch qui explica que «de moment en quant a opinions he rebut una bona acollida i espero que continue rebent bona i també dolenta, perquè l’opinió del lector pot ser molt variada».

Tot i que el seu camp és la investigació escrivint aquesta novel·la ha descobert «que hi ha molt a contar del segle XIX, però hi ha molt poc i els lectors desconeixen bastant aquest període sobretot la primera meitat». És per això, que a més dels aixecaments i les revoltes, també es crea una trama paral·lela, creant intriga i un misteri afegit que el lector ha d’anar descobrint. I mitjançant la qual veiem també els paral·lelismes que hi ha entre el panorama polític, geogràfic i social actual amb el de fa 200 anys.

En aquest sentit, l’autora explica que «hi ha molts de paral·lelismes entre el trienni liberal i el que estem vivint ara , hi ha uns partits d’esquerres i de dretes. Abans serien els absolutistes o realistes i els liberals. Dins de cadascun hi havien els liberals moderats, exaltats, absolutistes moderats i els ultres i actualment també estem vivint aquesta circumstància i governs que donen una serie de lleis i canvis legislatius que no són ben acollits per l’oposició». Així matex Núria remarca que «actualment també hi ha un antagonisme polític bestial que d’alguna manera reflectix el que va passar fa 200 anys»

En la presentació del llibre Núria Sauch va poder conversar amb la periodista i escriptora Conxa Rodríguez qui destacava la familiaritat a l’hora de crear i descriure els personatges que hi apareixen «el llibre esta molt centrat en el trienni que va del 1820 al 1823, en ell apareixen personatges històrics però també ficticis que són tots cognoms d’ací com, per exemple, Josep Querol». Rodríguez posava també èmfasi en les similituds que hi va haver fa 200 anys amb el canvi polític que estem vivint actualment. Explica que fa 200 anys el somni dels lliberals va ser molt mal acollit pel realisme, va haver una revolta absolutista i això és el que està passant ara davant un antagonisme polític.

La Casa Social de Vilafranca tancarà la programació de l’agost als Ports amb la presentació dels articles de la revista Papers dels Ports Les societats caçadores i recol·lectores al terme de Vilafranca, per Dídac Román; i Els noms comuns de les plantes a Vilafranca (II) per Ricard Pitarch.

Directe