Tanca la històrica fàbrica de la Maire Claire de Vilafranca

L'empresa farà un ERO d'extinció per a tota la plantilla abans de l'estiu

La centenària fàbrica de la Marie Claire, que al 2007 va complir 100 anys, tanca definitivament. La factoria, en mans de l’empresa Think Textil, ja ha presentat el concurs de creditors per a fer-lo definitiu abans del 21 de juliol, dia en que acaba l’ERTO vigent que afecta a uns 130 treballadors. Així els ho ha comunicat aquesta vesprada.

La notícia ha suposat una revolució tant a Vilafranca, com a la resta de la comarca dels Ports, donat que són desenes de famílies les que viuen de l’empresa tèxtil. “Vilafranca és la Marie Claire i la Marie Claire és Vilafranca”, apuntaven els treballadors per a deixar clar el que significa per a l’interior nord de la província aquesta factoria.

Cándido Andrés és el representant d’UGT a l’empresa

Seran un total de 283 treballadors els que es veuran afectats per l’ERO d’extinció de la plantilla de treballadors, dels quals una gran part són de la comarca i altres tants repartits entre Castelló i València, on l’empresa també té seus.

Els treballadors, que s’han reunit en una assemblea aquesta vesprada a la Casa de la Cultura donen per fet que serà a finals de juny el dia en que la factoria tanque les seues portes.

Des de l’empresa apunten als mitjans de comunicació que encara no està tot perdut, donat que busquen nous finançadors per poder mantindre l’activitat, encara que siga en mínims. A més, expliquen com estan “en negociacions amb els seus principals creditors per a renegociar el seu deute i garantir la seva viabilitat a llarg termini. El pla de recuperació de la companyia se centra en aquesta renegociació, a trobar una eixida a tot el passiu que acumula des de fa més de 5 anys i en l’externalització d’unes certes línies de producció, que busquen com a objectiu ser més competitius en el sector tèxtil enfront de l’alt cost que suposa la fabricació a Espanya”.

Aquesta última mesura, segons l’empresa, “va acompanyada d’un pla de reestructuració de personal que de viabilitat a l’empresa en el llarg termini”. A més, Marie Claire “està explorant activament la possibilitat de trobar inversors interessats a recolzar el projecte de rellançament de la marca”.

Aquesta cerca d’inversors, continua explicant l’empresa, “demostra el compromís de Marie Claire a trobar solucions efectives per a assegurar el futur de l’empresa i mantenir la seva posició com a líder en el mercat de la llenceria íntima, no sols en el mercat nacional, sinó expandint la marca a nivell internacional, després dels acords aconseguits amb l’editorial Marie Claire, qui ostenta els drets de marca a nivell global”.

També expliquen com “Marie Claire va obtenir finançament de l’Institut Valencià de Finances durant aquest període de rellançament per a fer front a la seva crítica situació financera i solucionar els deutes acumulats al llarg del temps”. Els fons rebuts “van ser destinats al pagament de deutes pendents de l’empresa amb treballadors i proveïdors i a la reestructuració de l’empresa per a adaptar-se a la situació del mercat”, però “no obstant això, només una fracció mínima d’aquests fons va poder destinar-se a aquest rellançament de la marca”.

En aquest sentit, la direcció de l’empresa “ha treballat en un rigorós pla de viabilitat que ha millorat els processos productius, ajustat les instal·lacions a les necessitats reals de producció, optimitzat el disseny de la fàbrica i adaptat els equips a la situació actual de la companyia”.

Vilafranca, el poble de la Marie Claire és un reportatge de 2016 del programa la7mana de La Xarxa

Silvia Colom, alcaldessa de Vilafranca, davant de les notícies al voltant de l’empresa Marie Claire, en què anuncia que es troba en negociacions amb els seus principals creditors per renegociar el seu deute i garantir-ne la viabilitat a llarg termini, i la necessitat de trobar inversors interessats a donar suport al projecte de rellançament de la marca, veu la “necessitat de trobar una solució financera que evite el tancament de l’empresa i mantindre el màxim nombre de llocs de treball. Per això, tant la direcció de l’empresa com les administracions hem de treballar urgentment en aquest objectiu”.

Colom apunta també com “l’ajuda financera rebuda per l’Institut Valencià de Finances va possibilitar mantenir la activitat de l’empresa. Som conscients de les dificultats esdevingudes els darrers anys tant per la pandèmia com per l’alça dels costos energètics, però cal continuar lluitant per mantenir viva aquesta activitat vital per a Vilafranca i comarca”.

Directe