Pilar Dolz, “distinció al mèrit cultural” de la Generalitat Valenciana

La seua obra ha recorregut racons de tot el món, fent palesa sobre tela la seua actitud disciplinada, perseverant i reflexiva

La gravadora i galerista Pilar Dolz ha rebut aquest 9 d’Octubre la distinció de la Generalitat Valenciana al “Mèrit Cultural”. La morellana ja va rebre el passat 15 de maig l’homenatge de Castelló en el Dia Oficial de la Província estant reconeguda amb la medalla al Mèrit a les Arts.

La seua trajectòria artística l’ha feta recórrer món, formant-se amb els millors mestres de l’art a Barcelona i a altres ciutats d’Itàlia. En el seu periple pel globus terraqüi sempre ha portat Morella i Castelló a la maleta, plasmant l’essència del nord en totes les seues obres. “Com que sóc de Morella, porte dins de mi els paisatges que l’envolten, els aromes, la gent… Són imatges que es graven a la retina de per vida. Jo treballe de memòria i dibuixe el que tinc dins, el que tinc més pròxim. I ací està Morella”, ha expressat en ocasions la morellana. La seua obra ha recorregut racons de tot el món, fent palesa sobre tela la seua actitud disciplinada, perseverant i reflexiva.

Amb la motxilla plena d’experiència, el 1974 obria a Castelló de la Plana la primera galeria d’art contemporani de la província, ‘Cànem’. Aquest centre va obrir les portes de l’art contemporani a tota la ciutadania, generant un nou moviment cultural i artístic a les comarques de Castelló. “Tants anys després continue aplicant les mateixes premisses, les de donar visibilitat a les creacions dels joves de Castelló i important obres perquè puguen enriquir-se”, ha afirmat en entrevistes anteriorment.

↳ Mèrit Cultural
▸ L’escriptor Rafael Lahuerta
▸ La gravadora i galerista Pilar Dolz
▸ L’editorial Pre-Textos
▸ L’actriu, escenògrafa i directora teatral Magüi Mira
▸ L’historiador Fermín Pardo
▸ El pintor i escultor Antoni Miró
▸ La fotògrafa Cristina de Middel

↳ Mèrit per Accions a favor de la Igualtat i per una Societat Inclusiva
▸ El metge Carlos Sant Joan
▸ L’Associació Valenciana d’Ajuda a la Paràlisi Cerebral (Avapace)
▸ Les empreses Funcotex i Dissenys Medi

↳ Mèrit Empresarial i Social
▸ Direcció i comitè d’empresa de Ford: Dionisio Campos San Onofre i Carlos Faubel Climent
▸ L’empresa aeroespacial PLD Space
▸ El Fòrum Citrícola Valencià
▸ La Cooperativa de Viver

↳ Mèrit Científic
▸ La catedràtica de Química Carmen Nájera

↳ Mèrit Esportiu
▸ Al ‘pilotari’ Pascual Sanchis Navarro ‘Pigat I’
▸ Al regatista Iván Pastor Lafuente
▸ La jugadora de bàsquet Anna Gómez Igual

↳ Placa al Mèrit Esportiu
▸ Associació de Gestors Esportius

El Consell atorga l’Alta Distinció
al poble d’Ucraïna

El Consell ha concedit l’Alta Distinció de la Generalitat dels Premis 9 d’Octubre al poble d’Ucraïna com a símbol de la resistència i mostra de suport a la legalitat internacional, segons ha informat la vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas, en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Ple del Consell.

Així mateix, el Consell ha atorgat l’Alta Distinció a l’escriptor i periodista Manuel Vicent; a la cantant, autora i compositora Soledad Gimenez i, a títol pòstum, als escriptors Miguel Hernández i Enric Valor.

Quant a les Distincions de la Generalitat, el Consell ha concedit el guardó a les treballadores i treballadors dels serveis públics de la Generalitat i, en concret, als representants sindicals Luis Lozano (UGT), Juan Cruz (CCOO), Daniel Matoses (CSIF) i Vicent Mauri (STEPV).

De la mateixa manera, reben les Distincions la historiadora Ofelia Vila; la dissenyadora Dolores Cortés; l’advocada Ascensión Xirivella i els periodistes que han contribuït al desenvolupament d’uns mitjans de comunicació al servei d’una societat lliure i democràtica: Jesús Prado, Francisco Pérez Puche, Pirula Ardenius, José María Arquimbau i Vicente Hipòlit.

Acte institucional del Dia de la Comunitat Valenciana

També s’ha atorgat la Distinció de la Generalitat a l’Hèrcules Club de Futbol, al Club Esportiu de Castelló i a l’Elx Club de Futbol, coincidint amb el centenari del seu naixement.

Per part seva, el premi Ambaixador de la Comunitat Valenciana és per a l’àrbitre de futbol Antonio Miguel Mateu Lahoz, pel seu destacat paper en l’àmbit esportiu nacional i internacional en ser considerat com un dels millors àrbitres d’Espanya i Europa. Així mateix, el Premi dels Lletres Valencianes ha recaigut en l’escriptor Juan José Millás en reconeixement a la seva àmplia obra literària traduïda a més de 25 idiomes.

Directe