Morella presenta a Barcelona el seu nou Festival Literari

Comptarà amb la presència de destacats autors i periodistes, com Eduardo Mendoza, Gemma Nierga, Empar Moliner o Ramon Besa

Aquest dilluns s’ha celebrat, a la Casa del Llibre de Barcelona, una roda de premsa per presentar la primera edició del Festival Literari de Morella, que tindrà lloc del 3 al 5 de juny. L’acte ha comptat amb la presència de Rhamsés Ripollés, alcalde de Morella; Elena Moya, directora del Festival, i Víctor Amela, periodista i escriptor.

Donada la seva posició geogràfica, entre València, Catalunya i Aragó, Morella té una forta tradició com a nexe d’unió i celebració de cultures diferents, tal i com ha remarcat Rhamsés Ripollés. És per això que la capital de la comarca dels Ports no es conforma amb aquest prestigi i també vol destacar per la seva vinculació amb la cultura i la literatura. Ja fa set anys que, a principis del mes de març, se celebra el festival Morella Negra com la Trufa, on conviuen el món de les lletres i la gastronomia i que en cada edició ha comptat amb la presència de destacats escriptors i d’un nombrós públic. El nou festival literari, que vol apropar a la ciutat a autores i autors de primer nivell, deixa clar que l’aposta de Morella pel tema cultural és molt ambiciosa.

El festival pretén ser una celebració al voltant de la cultura, plantejada com un punt de trobada i no de separació. Segons paraules d’Elena Moya: «En aquesta època de grans divergències i tensions, cal veure les narratives que mouen els mons de la cultura, la política, els esports, la gastronomia… El festival neix amb un esperit obert i crític que intenta descobrir i articular quines són aquestes narratives i en què se sostenen». Tal com va dir Víctor Amela, l’objectiu és que la cultura serveixi com a vincle de comprensió i de distensió, d’entendre a l’altra part. El festival sorgeix amb aquest esperit obert, de crear ponts, seguint el model del Hay Festivalbritànic i del William Darlymple a Jaipur.

La inauguració anirà a càrrec de Miquel Iceta, ministre de Cultura i Esport, i Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana. Al llarg del cap de setmana hi haurà diversos actes amb la presència de destacades personalitats de la cultura, el periodisme i la gastronomia com Eduardo Mendoza, Gemma Nierga, Empar Moliner, Ramon Besa, Walter Oppenheimer, Simon Kruper, Rosa Badia, María José Martínez, Germán Carrizo o Santiago Álvarez, entre d’altres.

El festival comptarà amb panells de diferents temàtiques, com la literatura femenina, el futbol, la novel·la negra o la gastronomía. El públic també podrà gaudir d’activitats com una actuació poètico-teatral, una visita nocturna al castell de Morella, vermuts amb els autors del festival, una excursió campestre, visites literàries guiades per la ciutat, una trobada amb estudiants de literatura de l’institut de Morella i una exposició fotogràfica, així com diverses activitats infantils.

Tots els esdeveniments seran gratuïts, ja que el Festival Literari de Morella neix de la idea que la cultura és per a tots i per a compartir.

Directe