Es signa l’inici de les obres de rehabilitació del Colomer Zurita

Suposa el començament d’una actuació de més de 800.000 euros a fer en vuit mesos

L’ajuntament de Morella ha acollit avui la firma de l’inici de les obres de rehabilitació del Colomer Zurita. L’alcalde, Rhamsés Ripollés, junt amb tècnics del projecte i representants de l’empresa executora de l’obra, Estudio y Método de la Restauración S. L., han realitzat aquest acte que marca el començament de l’actuació per a la recuperació d’aquest emblemàtic edifici, el qual, albergarà l’Escola de Música en la part del claustre interior, un espai per a les entitats culturals de la ciutat com l’Associació Musical Mestre Candel, els Gaiteros de Morella i la Rondalla.

Esta actuació compta amb un pressupost de 801.745,77 euros i un termini d’execució de vuit mesos. Cal recordar que suposa la recuperació de la primera planta del claustre interior del Colomer Zurita i la renovació de la seua coberta, la qual cosa permet la ubicació de serveis culturals i educatius. En el cas de la ciutat de Morella, l’empresa ja ha realitzat diversos projectes com la Torre del Racó, la Fàbrica Giner, així com en altres localitats com Alcañiz, on recentment ha restaurat la façana o els treballs actuals de la catedral de Tortosa.

Rhamsés ha destacat que “esta és, potser, la firma més important que he realitzat des que sóc alcalde, ja que suposa la recuperació d’aquest edifici tan especial i emblemàtic per a la nostra ciutadania” i ha afegit que “serà el seu renaixement després de tant de temps, sobretot perquè són unes obres que suposen la millora de serveis com l’Escola de Música de manera directa i el Centre de Dia indirectament”. L’edil ha explicat que “s’han agilitat totes les tramitacions al màxim per a iniciar les obres i poder comptar amb la nova Escola de Música en els pròxims mesos”. Finalment, ha remarcat també que “l’ajuda de l’1,5% és molt important i treballem per a obtindre més finançament, a més de realitzar les tasques per a realitzar l’actuació de l’altre claustre i albergar la Biblioteca Municipal i altres espais culturals”.

També cal explicar que l’ajuntament de Morella va rebre el passat mes de desembre la resolució de les ajudes de l’1,5% cultural del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per a aquesta actuació, la qual compta amb un pressupost de 801.745,77 euros, dels quals, el ministeri aporta el 65% aproximadament. Esta fase de l’actuació ha previst el condicionament de les aules i el projecte també preveu el canvi de la coberta del claustre interior del Colomer Zurita. A més, el trasllat de l’Escola de Música facilitarà l’ampliació del Centre de Dia, ja que l’actual escola està ubicada en el mateix edifici del centre.

L’ajuntament de Morella també preveu continuar amb les següents fases de rehabilitació de l’edifici, el qual també albergarà la Biblioteca Municipal i altres serveis culturals. D’aquesta manera, des del consistori es treballa per acollir-se al Pla Conviure de la Generalitat Valenciana per a aquesta fase posterior a la que s’ha iniciat avui.

Aquest és un edifici emblemàtic situat al centre històric de la ciutat de Morella, en la mateixa plaça on està la Basílica Arxiprestal. El Colomer Zurita és un edifici de grans dimensions que ha albergat l’activitat educativa des dels seus inicis. Així va acollir les classes dels Pares Escolapis i després ja va passar a ser l’institut de la ciutat. A més, cal recordar que l’Ajuntament de Morella va recuperar la propietat de l’edifici Colomer Zurita a l’octubre de l’any 2019 quan van signar la cessió d’aquest amb la Diputació de Castelló, després de molts anys reivindicant-ho.

Directe