Benassal viu aquest cap de setmana la Mostra de la Trufa Negra de l’Alt Maestrat

Amb ponències, llocs de venda i exposicions o tasts de productes

Després d’un primer contacte amb l’or negre de la gastronomia dilluns passat gràcies a la jornada formativa amb degustació de productes ‘L’interior i la trufa Tuber Melanosporum’ dirigida per Ángela Milián i Diego Alcón del restaurant Vinatea de Morella; arriba el moment del grosso de l’esdeveniment.

Així, el dissabte la jornada es dividirà en dos escenaris tots dos a celebrar-se al pavelló polifuncional de Benassal: un sobre ‘Jornada técnica sobre truficultura – ponències’ i un altre de ‘Fira Monogràfica de la trufa negra de l’Alt Maestrat’.

Per a participar en el primer és fonamental la inscripció en www.trufamaestrat.es. A les 9h es farà el desdejuni de benvinguda amb productes típics de Benassal i s’entregarà la documentació. A les 9.30h serà el moment de la inauguració oficial i de la presentació de la jornada tècnica que començarà a les 9.45h amb la xarrada ‘El reg localitzat: instal·lació, maneig i automatització en finques truferas’ a càrrec de Guillermo Garcia i Eladi Grau, tècnics de l’empresa AiguaAmbient. TRUFCAS (Associació de Truficultors de la província de Castelló) realitzarà una presentació a les 10.45h a la qual seguirà un descans. A les 11.30h Josep Maria Serentill, gerent de LAUMONT S.L. i president de la Federació Espanyola d’Empresaris de Bolets i Trufes; i Miguel Segura Just, secretari de la mateixa entitat, oferiran la xarrada ‘Propostes i alternatives al reconeixement de la marca de qualitat de les trufes’. Aquesta part de la Mostra finalitzarà a les 12.30h amb la xarrada oferida per Clara Rascón Lozano, directora tècnica d’Arte Trufa, ‘Gestió de plantacions truferes i augment de produccions’.

La Fira Monogràfica començarà a les 10h amb l’obertura del recinte firal en el qual hi haurà llocs de venda i exposició d’empreses vinculades al sector de la trufa, així com dolços elaborats per les associacions locals. L’horari d’obertura del recinte firal serà de 10h a 14h i de 16h a 20h. La inauguració oficial del recinte firal començarà a les 12h i, en ella, s’entregarà la ‘Trufa d’Honor de l’Alt Maestrat 2022’ al xef Estrela Michelin Miguel Barrera Barrachina. Seguidament, de 12.30h a 13.30h hi haurà un tast comentat de formatges trufats i vins espumosos de Castelló a càrrec de David Buch, director de l’Escola de Tasts de Castelló, sommelier internacional i professor tècnic en diferents centres de formació en hostaleria. L’esdeveniment continuarà a la vesprada, quan a les 15h òbriga el parc d’aventura mòbil Viunatura amb ponts tibetans i passarel·les sobre plataformes elevades per a xiquets i xiquetes a partir de 5 anys. Indicar que el parc infantil està patrocinat pel Gremi Turístic i Cultural de Benassal i tancarà a les 19h. La jornada del dissabte conclourà amb un tast comentat de 3 tapes de Bolíssim (Vilafranca) i 3 vins de Clos d’Escarracordes (Les Useres) des de les 18h.

El diumenge la Mostra se centrarà en la Fira Monogràfica obrint el recinte firal del pavelló polifuncional a les 10h. A més, de 10.30h a 11.30h se celebrarà el XIII Concurs de Trufa Negra de Major Pes a l’estand de la Unió de Llauradors i Ramaders amb la recepció de trufes, comprovació de pes i exposició. A la mateixa hora, a les 10.30h, tindrà lloc el XVIII Concurs de Gossos Cercadors de Trufa al qual seguirà el IV concurs infantil en la mateixa modalitat. A les 13h hi haurà un tast popular de 2 tapes trufades a càrrec de la Fonda la Piqueta de Benassal i de Cervesa Montcàtil, elaborada amb Aigua de Benassal. El lliurament de premis de la XVIII Mostra de la Trufa de l’Alt Maestrat serà a les 13.30h. No obstant això, els i les assistents podran gaudir del recinte firal fins les 18h.

Indicar que en tot moment serà fonamental seguir les mesures de seguretat recomanades enfront de la Covid-19.

A més, aquelles persones interessades a gaudir encara més de la trufa, podran provar els menús i plats elaborats amb ella que, gràcies a les X Jornades Gastronòmiques de la Trufa Negra de l’Alt Maestrat, ofereixen l’Hotel Restaurant La Castellana, l’Hotel Restaurant Novella, el Bar Restaurant La Cooperativa i el Nostre Bar.

Directe