«Morella Negra ja és un abans i un després en la meva vida»

Eduardo Fernán-López és el guanyador del Morella Negra d'enguany

Eduardo Fernández-López ha guanyat el premi Tuber Melanosporum 2022 amb “La dentellada”, una novel·la negra ambientada a Zamora. Aquest historiador de l’Art i gestor cultural compatibilitza la seva labor d’escriptor amb el treball en la revista Kronos Història.

Recordes què va ser el que va fer que desitgessis convertir-te en escriptor?
No tinc consciència de quan va ser la primera vegada que em vaig asseure a intentar contar una història, suposo que era bastant jove, encara que sí que recordo que va ser en la universitat quan vaig intentar, per primera vegada, escriure una cosa concreta per a participar en un concurs literari. Va ser un desastre. El desig de convertir-me en escriptor va aparèixer a poc a poc, gairebé immediatament després d’acabar alguna lectura de les quals et deixen rumiant la història durant dies, i es va anar afermant lentament. Els viatges, les experiències i la inquietud social em van portar a llançar-me a intentar complir el somni d’escriure històries.

Quin és el pròxim llibre que et mors per començar a llegir?
Perquè ara mateix tinc entre les meves pròximes lectures Les altres nenes, l’última de Santiago Díaz, un vell conegut del festival, de la qual els lectors parlen molt bé. A curt termini tinc moltes ganes de tirar-li el guant als noms prestats, l’última d’Alexis Ravelo que ja està a punt de sortir, i també a En el descompte, una obra que segur donarà molt a parlar per a bé, a càrrec de Jordi Ledesma i José Ángel Mañas. I sempre estic a l’espera de la següent d’Antonio Muñoz Molina.

Per què t’interessa el gènere negre?
Vaig arribar al gènere negre per mediació de la novel·la social i a aquesta pels meus estudis d’Història. Crec que són vasos comunicants. El gènere negre sempre m’ha semblat un mirall meravellós en el qual es reflecteix una part de la societat que els llibres d’Història no són capaces de recollir en un primer moment com ocorre, per exemple, en el cas de països sota governs totalitaris. En el gènere negre he estat capaç de trobar grans anàlisis socials d’aquests moments delicats que els llibres d’Història no han estat capaces de recollir fins a anys després.

Com és la teva rutina per a escriure i com la compatibilitzes amb la resta de la teva vida?
La lectura i l’escriptura són parts importants de la meva vida. En pertànyer i treballar en un grup de recerca històrica de la universitat totes dues tasques estructuren el meu dia a dia, per la qual cosa la seva rutina la tinc bastant assimilada. Això sí, diferencio bé el temps dedicat a l’escriptura històrica i a la literària, reservant les tardes per a quan tinc una novel·la en procés. Quan això ocorre, escric i corregeixo tots els dies fins a tenir l’esborrany acabat, em torno una mica ermità.

Ets dels quals tenen l’estructura de la novel·la tancada abans de començar o l’argument va modificant-se a mesura que escrius?
Soc dels que tenen una estructura traçada en paper per a escriure el primer esborrany, encara que no soc de respectar-la massa. Normalment tinc clar que unes certes coses, escenes, personatges són inamovibles, però a l’hora de l’escriptura van apareixent noves escenes, nous personatges, amb major o menor importància, que van enriquint la idea inicial i que es van quedant. En el segon esborrador sí que soc més de respectar el ja escrit, excepte en mínimes ocasions, i només em dedico a polir el text i fer més creïbles escenaris i personatges. El tercer esborrany és per a abrillantar els diàlegs.

Què vas pensar en ser seleccionat com a candidat al premi “Tuber Melanosporum” i què significa per a tu estar en un festival com Morella Negra Com la Trufa?
El primer va ser incredulitat. Que la meva novel·la hagués arribat a ser seleccionada per un festival com Morella Negra com la Trufa com a candidata al seu premi, no era una cosa que pogués esperar-me quan la novel·la va sortir publicada. Després, va venir l’alegria i, per descomptat, l’agraïment a l’equip del festival per donar-me l’oportunitat d’estar a Morella Negra. Serà el meu primer festival com a autor, després d’acudir a molts com a lector entusiasta, i això és una cosa que sempre m’acompanyarà, per la qual cosa Morella Negra ja és un abans i un després en la meva vida.

Directe