La Diputació rep les conclusions per a protegir el tómbol de Peníscola

Cal actuar en el drenatge de les muralles, la protecció dels penya-segats i protegir la seguretat marítima

La Universitat Politècnica de València (UPV) ha lliurat aquesta setmana a la Diputació de Castelló l’informe geològic i el pla d’acció per a protegir i consolidar els penya-segats del castell de Peníscola. La corporació provincial ha assumit el cost de la redacció per a determinar l’estat del sòcol on descansa el castell del Papa Luna, el qual presentat evidents símptomes de desgast per la força de l’onatge, les inclemències meteorològiques i la filtració d’aigües provinents de la xarxa de clavegueram. La inversió provincial ha estat de 25.000 euros.

«El 2019 la terra ens va donar un advertiment clar, cal actuar davant el deteriorament del macís rocós per a poder garantir la protecció del conjunt històric i la seguretat dels visitants», ha explicat la diputada de Cultura, Ruth Sanz. «Immediatament ens vam posar mans a l’obra, comptant amb els millors professionals per a donar una solució efectiva als desperfectes que comprometen l’estabilitat a llarg termini del recinte fortificat».

El document, signat per tècnics de la UPV, indica que cal actuar en el drenatge de les muralles, la protecció dels penya-segats i accions per a protegir la seguretat marítima. «Les actuacions impliquen la construcció d’un trenca-onades per a evitar que la força del mar continue creant fissures a les roques, la revisió i actualització de la xarxa pública d’aigües i la protecció dels murs recaient a la mar».

El cost serà ampli, per això des de l’àrea de Cultura de la Diputació s’ha procedit a contactar amb totes les institucions de l’Estat per a implicar-les en la protecció del Castell de Peníscola. En el dia de hui han eixit missives amb tota la documentació adreçades al Ministeri de Cultura, el Ministeri de Transició Ecològica, el Ministeri de Transports, la Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana, la Subdelegació del Govern a la província de Castelló i a l’Ajuntament de Peníscola.

«Cal que protegim un dels símbols indiscutibles de la nostra província i això només ho podem fer totes i tots a una», ha indicat Sanz. La diputada presentarà pròximament tots els detalls dels estudis i citarà totes les administracions a seure’s per a trobar una solució consensuada.

6 milions d’inversió en el castell/h2>
En els últims anys, el castell de Peníscola -declarat BIC i Monument Nacional- ha rebut una inversió de 6 milions d’euros entre fons propis i externs que han servit per a actualitzar tots els serveis de les dependències papals i musealitzar gran part del recinte. «Tot això per a oferir una experiència més atractiva als centenars de milers de persones que cada any el visiten», ha manifestat Sanz. Cal assenyalar que aquest és l’atractiu turístic més visitat de la província de Castelló.

Directe