Bolíssim, Aves Albalat, Bellarte i els comerços del confinament, Premi del Comerç

Els Ports Ràdio, l’Ajuntament de Morella i Asetmico destaquen la importància del comerç local

L’Ajuntament de Morella, l’Associació d’Empresaris Turístics de Morella i Comarca i Comunicacions dels Ports van celebrar anit l’entrega dels Premis del Comerç 2020 al Teatre Municipal. En aquest acte es van reconéixer el treball de diferents establiments i comerços en les diferents categories del guardó. Així, Bolíssim va obtindre el premi de disseny i innovació, Aves Albalat, el d’empresa amb història, Bellarte, empresa emprenedora i els comerços oberts durant el confinament han rebut el premi al compromís i dedicació.

Bolíssim, premi disseny
i innovació

Ara, tot just fa un any, va començar a funcionar una nova empresa a la comarca, que base la seua producció en sabors i productes tradicionals de la zona. Luis Gargallo, Carlos Tena, i Ruben Gargallo, un cuiner, un mecànic i un jugador professional de pòquer, van decidir tirar avant aquesta iniciativa ja fa vora quatre anys. Però els tràmits són llargs i farragosos, i posar en marxa una indústria agroalimentària artesanal, requereix molts permisos i molta paciència.

La idea d’aquest trio de joves emprenedors, està basada en productes d’ací, que no es poden trobar fàcilment a altre lloc, i tampoc tots els dies que un voldria en les nostres carnisseries. De fet el nom de l’empresa s’empra d’un d’eixos productes: “el bolo”.

Representants de Bolíssim amb l’alcaldessa de Vilafranca, Sílvia Colom

L’empresa es diu Bolíssim i naix a Vilafranca, però en este temps ja ha aconseguit que el seu producte estiga, no sols a la nostra comarca, sinó també, a diversos pobles del Baix i Alt Maestrat, la Plana i poblacions de les comarques veïnes d’Aragó. Elaboren i reparteixen productes gastronòmics artesanals, utilitzant per a la seua fabricació la boníssima matèria primera que tenim a la zona i la tradició culinària que han transmès generacions i generacions de portencs.

Han dissenyat una empresa amb els sabors de sempre, la tradició de la terra, l’estima per lo nostre, i la innovació necessària en aquests temps. La venda del producte en diferents establiments que es complementa en la venda on line i el repartiment a domicili. Eixa és l’aposta. I esperem que els vaigue molt bé.

Per tot açò els premis Els Ports Ràdio al sector comerç en la categoria de Innovació i disseny és per a l’empresa vilafranquina Bolíssim

Aves Albalat,
premi per la seua història

Fa 55 anys, al 1965, Cristobal Albalat Mampel, Tofol, va comprar l’edifici on hi havia una granja de pollastres i de gorrinos. Junt a la seua dona, Andrea Gisbert, van començar en la venda de pollastres vius. A l’any 1967 va comprar una peladora de pollastres i va començar fent l’activitat d’escorxador, conjuntament d’una petita tenda on venien els pollastres matats i arreglats, on es feia el repartiment en carnisseries i fondes de Morella.

Dos anys després, al 1969 es va fer oficialment la primera empresa com a Cristobal Albalat Mampel i es va engegar el primer projecte per construir el nou matadero en un edifici de nova construcció en un bancal del costat de l’edifici primitiu. La llicència d’apertura per l’ajuntament es va concedir al 16 d’abril de 1970. El nou matadero es va donar d’alta al 1972 en el registre d’indústries agràries.
L’activitat de l’empresa va continuar com a matadero de pollastres i tenda i va anar creixent l’activitat com a servei de repartiment a domicili, com a proveïdor per a empreses, comerços i particulars de tota Morella, per tota la comarca i també en pobles propers de l’Aragó.

Representants d’Aves Albalat amb l’alcalde de Morella Rhamsés Ripollés i la presidenta d’Asetmico Eva Sariñena

Més tard, en 1972 es va comprar una màquina de pollastres a l’ast, i es van començar a produir i vendre aquests productes fets, especialment en caps de setmana i festius. Tot i això, invertint en les diferents reformes que sanitat ha anat exigint en els anys.

Al 1995 Tofol es va jubilar i l’empresa va passar a denominar-se Aves Albalat S.C., constituïda per Cristobal Albalat Gisbert, fill de Cristobal, i Manuel Felius Vidal, gendre de Cristobal. En aquest moment es va fer una reforma integral del matadero.

Al 2001, però, sanitat va eliminar la categoria de “mataderos de poca capacidad”, pel que l’activitat que es duia en l’empresa requería d’una nova gran reforma per a poder seguir. En aquest moment es va decidir acabar l’activitat de matadero i continuar simplement amb el repartiment i tenda, amb productes adquirits a altres escortxadors industrials. Fins l’actualitat s’ha seguit funcionant d’aquesta manera, sent una empresa distribuïdora de zona per al escotxador industrial Padesa.

Este passat octubre de 2020 Manuel Felius s’ha jubilat i s’ha acabat l’activitat de repartiment per a establiments, però encara continua la venda en la tenda com a carniceria i dels productes a l’ast de la ma de Josefina Albalat.

És per això que el premi Els Ports Ràdio al sector comerç per a l’Empresa amb història és per a Aves Albalat.

Bellarte,
empresa emprenedora

L’estiu de 2019, després d’haver-ho planejat durant molt temps i de pegar-li sis voltes en cavil·lacions, obria un nou establiment dedicat a la bellesa al carrer Marededéu de Vallivana. Este és un carrer principal, ja que desemboca en l’arxiprestal morellana, però, no sé per què, no ha tingut massa tradició comercial al llarg del temps.

Alina, va fixar la seva residència ací a Morella ja fa uns quants sexennis. Provinent de Romania, no deguera ser fàcil al principi, acostumar-se a una llengua i a uns costums alienes a les seues, a molts quilòmetres de distància de tot el que estimava en eixe moment.

L’empresaria de Bellarte amb la regidora de comerç Mari Carmen Escuder

Des del primer moment i fins ara, els treballs que ha realitzat han estat relacionats en el comerç i l’hostaleria. Treballar de cara al públic no té per a ella cap secret. Però no es va conformar. Es va formar en allò que li agradava, i ha apostat invertint en un saló de bellesa propi. A poc a poquet va anar fent la seua clientela, però, com ens ha passat a tots, no esperava que la nostra vida canviara de sobte per un silenciós bitxet que tanta malesa està deixant al seu pas per tot arreu.

Si el primer any és dur per a qualsevol negoci nou, amb l’obligació de tancar quan portes poc més de sis mesos, i havent d’amortitzar una inversió, suposo que la costa es fa més empinada. I si als mesos de tancament, li afegim que després la precaució ens ha fet prescindir de festes, celebracions, i reunions socials, quan tots i totes volem anar més arreglats, per a un negoci dedicat a la bellesa el bitxo els deixa una factura molt grossa.

En qualsevol cas, Alina no ha abaixat els braços, i a més de fer el seu treball des del seu establiment de Morella, cada dilluns agafa els bartuls i transporta la perruqueria a un poble que s’havia quedat sense este servei, Sorita.

El premi Els Ports Ràdio al sector comerç en la categoria d’Empresa emprenedora, és per a Bellarte.

Guardó per als comerços oberts
durant el confinament

El confinament domiciliari que van patir la passada primavera, com a conseqüència de la pandemia mundial del coronavirus, va ser molt dur per a tots. La incertesa de no saber com avançaria, quan s’acabaria, com ens afectaria…el silenci als carrers, la temor, la solitud, la distància. Però cada dia a les 8, amb els aplaudiments que es van anar contagiant de carrer a carrer, els veïns s’animaven d’uns als altres…tot anirà bé…resistirem. I en eixe temps no ens ha faltat de res. Ni pa, ni peix, ni carn, ni fruita, ni paper de watter, ni lleixiu, ni tabac, ni butà…no ens ha faltat de res.

Javi Tena, representat del sector comerç d’Asetmico recollint el premi

Molts comerciants no van dubtar, i encara exposant-se al perill del contagi, van mantenir un servei indispensable per als seus veïns. Si els repartidors no venien anaven ells on fera falta per omplir el rebost i que no faltara res. Molts, fins i tot, van fer un esforç addicional per a portar tot el necessari a casa dels seus clients per a que aquestos no els calguera eixir al carrer. Un servei que ha estat valorat per tots, però especialment pels més grans del poble, els més vulnerables.

Per això enguany el Premi Els Ports Ràdio dedicació i esforç és un premi coral, un premi especial a mode d’agraïment. El premi Els Ports Ràdio al sector comerç pel seu esforç i dedicació està dedicat a tots els comerços que van prestar un servei extraordinari en eixe temps de confinament domiciliari.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha donat “l’enhorabona als comerços guardonats per la implicació i dedicació, més encara en els moments que estem vivint”. Així, l’edil ha destacat que “els diferents establiments i comerços de Morella són molt importants, ja que mantenen la ciutat viva” A més, ha comentat que “Morella té un comerç divers i de qualitat que permet obtindré diferents productes sense desplaçar-se a nuclis de població més grans”.

Ara més que mai,
comerç local

L’Associació d’Empresaris Turístics de Morella i Comarca (ASETMICO) i l’Ajuntament de Morella van iniciar al mes de maig la campanya Ara més que mai, comerç local per a incentivar aquest i destacar la seua importància en el municipi. Aquesta va començar amb un vídeo que mostra la il·lusió de la ciutat per tornar a obrir els seus establiments i anima a la ciutadania a consumir els seus productes, característics per la qualitat i pel servei de proximitat dels comerços.

Directe