Adéu definitiu al “Yellowstone europeu”

La Fundación Goblal Nature renúncia totalment a la iniciativa Maestrazgo-Ports

Ignacio Jimenez n'ha sigut un dels promotors

La Fundación Global Nature renúncia a la Iniciativa Maestrat-Els Ports -coneguda popular com al Yellowstone Europeu-, “al finançament actual disponible i a la captació de futurs fons per a la generació de projectes en aquest territori, amb motiu del rebuig frontal de determinats partits polítics, municipis, associacions i plataformes”, segons han anunciat en un comunicat, emés dies després de que es renunciara ja a fer-ho a la província de Castelló.

La iniciativa Maestrat-El Ports va sorgir “amb la intenció de generar noves opcions de desenvolupament rural basades en la conservació de la biodiversitat i la divulgació dels valors culturals i naturals de l’àrea compartida per les comunitats autònomes d’Aragó, Catalunya i València. Considerem que aquest model de desenvolupament permet potenciar al sector primari i al terciari, complementat altres activitats instal·lades al territori”, segons afirmen els seus impulsors.

La iniciativa MeP va ser gestada “durant el 2019 després de fer un sondeig entre entitats, autoritats i veïns, els quals ens van encoratjar a posar-la en marxa. El repte d’unir sota una mateixa marca tres comunitats autònomes en favor del desenvolupament rural, potenciant el turisme sostenible, el seu sector primari i la seva natura, semblava difícil però no impossible a causa dels suports institucionals que estàvem rebent”. “Entre 2019 i 2020 s’han realitzat 14 presentacions públiques i 28 reunions amb autoritats i representants de grups locals, per tal d’explicar la Iniciativa i adaptar-la a les necessitats del territori; un gran esforç tenint en compte el llarg període de confinament derivat de la covid-19”, continua el manifest.

“La simple presentació de la iniciativa en 2020, sense projectes concrets que la desenvoluparan, ha provocat una campanya de durs atacs mediàtics basada en prejudicis, mentides i calúmnies, creant un clima hostil en el qual resulta impossible el diàleg i desenvolupament de projectes col·laboratius”.

A més, “esperem que els municipis, partits polítics i plataformes que públicament s’han oposat a la iniciativa MeP aconsegueixin treballar en altres opcions de desenvolupament per al territori. Esperem que, de cara als models econòmics actualment presents en aquest territori, s’exigeixi el mateix nivell de participació pública que se’ns ha demanat a la Fundación Global Nature i que hem ofert per a la iniciativa de desenvolupament sostenible MeP”.

La Fundación Global Nature “agraeix el suport rebut per centenars de persones i diferents organitzacions des de dins i fora de la regió, i demanem disculpes pels possibles trastorns que hagi pogut generar als veïns de les comarques. Desitgem el millor per a una regió que compta amb valors naturals i culturals excepcionals”, conclouen.

Directe