La iniciativa del “Yellowstone europeu” es retira de la província de Castelló

Tots els municipis dels Ports havien mostrat la seua disconformitat amb el projecte

La Fundación Global Nature ha tingut coneixement del comunicat oficial de la Mancomunitat Comarcal Els Ports en la qual tots el seus municipis, de manera unànime, es posicionen en contra del projecte. “Davant d’aquest comunicat, la Fundación Global Nature mostra el seu respecte, retira la iniciativa i atura la generació de possibles projectes així com la recerca de finançament en aquesta part del territori”, segons han fet públic aquest dilluns en un altre comunicat.

La Fundación vol aclarir, “una vegada més, que Maestrat-Els Ports és una iniciativa i no un projecte concret, tal i com es diu al comunicat de la Mancomunitat. També considera important subratllar l’esforç realitzat per a donar a conèixer la iniciativa i escoltar els interessos dels diferents grups, tot i considerant l’obstacle del confinament degut a la pandèmia derivada del COVID-19. Entre 2019 i 2020, s’han realitzat 14 presentacions públiques i 28 reunions amb autoritats i actors locals, entre elles, una amb alcaldes i representants municipals de la Mancomunitat Comarcal Els Ports, el 22 de juny de 2020”.

La missió de la Fundación, segons continuen explicant al comunicat “consisteix a contribuir de forma significativa a la protecció de la natura i la biodiversitat, promovent polítiques de sostenibilitat i estratègies de conservació que permeten crear valor per a tots els sectors implicats”

“Des de fa 27 anys”, continuen, “la Fundación du a terme projectes amb agricultors i ramaders en diferents espais naturals de tota Espanya promovent la conservació del territori i la valorització de les seus produccions. Al gener de 2020, la Fundación va iniciar formalment la Iniciativa Maestrat-Els Ports”, coneguda popularment com al Yellowstone Europeu, “amb la finalitat de generar oportunitats de desenvolupament, treball i assentament de la població a les comarques que toquen a Aragó, Catalunya y Comunitat Valenciana, en base a la restauració i conservació dels ecosistemes naturals. També aquesta iniciativa busca generar projectes col·laboratius amb entitats públiques i privades per divulgar els valors excepcionals del territori, recolzar al sector primari i turístic, enfortir els espais naturals públics i promoure la conservació i restauració dels ecosistemes naturals”.

La Fundación “mantindrà altres projectes de conservació que actualment desenvolupa en la província de Castelló, en col·laboració amb agricultors i ramaders, i continuarà desenvolupant altres projectes en altres àrees de la Comunitat Valenciana on trobe l’interès d’entitats públiques i privades”, conclouen.

Directe