L’estudi de les aigües residuals constata que hi ha menys coronavirus

Entre les localitats on s'està fent aquest estudi es troben Morella, Peníscola i Vinaròs

L’estudi de les aigües residuals constata que hi ha menys coronavirus

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha subratllat que l’eina desenvolupada conjuntament per l’empresa Global Omnium i el Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) per a monitorar la presència de SARS-CoV-2 en aigües residuals ha permés constatar una important reducció del mateix a partir de la implantació de mesures de confinament, d’acord amb els resultats dels mostrejos realitzats a València i en sis municipis de les tres províncies. Entres les localitats on s’està fent aquest estudi es troben Morella, Peníscola o Vinaròs.

El president ha realitzat aquestes declaracions als mitjans de comunicació durant la seua visita a les instal·lacions de General d’Anàlisi, Materials i Serveis (Gamaser), el laboratori i entitat d’inspecció especialitzada de Global Omnium, on ha rebut informació sobre l’evolució i els resultats de les anàlisis d’aigües residuals per a localitzar restes gèniques del virus causant de la COVID-19.

En l’acte han sigut presents la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló; l’alcalde Paterna, Juan Antonio Sagredo; la investigadora del CSIC-IATA Gloria Sánchez, així com el president de Global Omnium, Eugenio Calabuig, i el CEO d’aquesta empresa, Dionisio García Comín.


Ximo Puig és el president de la Generalitat Valenciana

El cap del Consell ha subratllat que el projecte pilot per a monitorar rastres gènics de virus CoV2 en aigües residuals ha demostrat ser una “eina potent” per a la detecció precoç de la COVID-19, que s’estudia estendre fora de l’àmbit de la Comunitat Valenciana, i a la qual va al·ludir el president del Govern, Pedro Sánchez, en la seua última reunió amb els presidents i les presidentes de les comunitats autònomes.

Els resultats obtinguts permeten parlar que “està descendint la pandèmia”, ha manifestat Puig, que també s’ha referit a les possibilitats que brinda aquesta eina per a “monitorar” l’evolució de la presència de COVID-19 per sectors.

El president de la Generalitat ha assenyalat que la generalització d’aquest projecte a tota la Comunitat Valenciana és un “objectiu” en el qual es treballa, també per la seua utilitat per a detectar de manera primerenca la presència del virus, ja que, al costat de les dades i indicadors de vigilància epidemiològica dels quals també disposa la Conselleria de Sanitat Universal, permet comptar amb la màxima informació a l’hora d’adoptar decisions per a frenar possibles rebrots del virus.

Una col·laboració
públic-privada

Puig ha subratllat que es tracta d’un projecte “innovador”, que posa “al servei de la salut pública” un treball que es ve desenvolupant des de fa tres anys pels laboratoris de Global Omnium al costat del CSIC, i que demostra la importància de la “col·laboració públic-privada” per a sumar “tota la intel·ligència disponible” en la lluita contra aquesta pandèmia.

“No podem tornar a deixar passar l’oportunitat d’apostar per la ciència”, perquè “és en la tecnologia, la investigació, el desenvolupament i la innovació on està residenciat el futur”, ha dit el president de la Generalitat.

Tal com han explicat els responsables del projecte, fins avui i en menys d’un mes s’han realitzat més de 950 mostres en diferents punts de la Comunitat Valenciana mitjançant l’eina GOAnalytics, capaç de detectar de manera primerenca, fins amb una setmana d’antelació, la presència de restes del virus en les aigües brutes. Es tracta d’un sistema sentinella plantejat com una solució més per a previndre possibles repunts de la COVID-19.

Directe