Vinaròs i Peníscola analitzaran la presència de coronavirus a les aigües residuals

Es tracta del projecte COVIDWATER que ajuda a preveure rebrots

La depuradora de Vinaròs

Els ajuntaments de Vinaròs i Peníscola han arribat a un acord amb l’empresa FACSA per a realitzar anàlisis a les aigües residuals per a detectar la possible presència del coronavirus i així poder controlar possibles rebrots de la malaltia. Es tracta d’una mesura preventiva, que sobretot té com a objectiu poder garantir una resposta ràpida i eficient en el cas de detectar la presència de la Covid-19. El projecte, anomenat COVIDWATER, avalua el paper de les aigües residuals en la detecció de la covid-19, contribueix a l’avaluació de la pandèmia i parametritza el rol d’aquestes analítiques en el control de possibles rebrots.

La regidora d’Obres i Serveis de l’Ajuntament de Vinaròs, Carmen Morellà, ha destacat que “amb els anàlisis es podrà quantificar la presència del virus a les aigües residuals, i juntament amb altres dades, es podrien posar en marxa mesures per evitar un possible rebrot”. En aquest sentit, la regidora insistia que tot i que la situació millora cal continuar alerta per evitar una possible aparició de la Covid-19 a la localitat amb mesures com l’anàlisi de les aigües residuals.

Per la seua banda, FACSA serà l’encarregada de realitzar els anàlisis en el clavegueram de la localitat i també en els processos de depuració de l’aigua. Cal destacar que les dades que obtinguen s’estudiaran amb altres variables, com la informació poblacional i epidemiològica, per a prendre així les mesures que es consideren més oportunes en el cas de detectar un rebrot del coronavirus a la localitat.

L’alcalde, Guillem Alsina, ha volgut agrair a FACSA Aigües de Vinaròs “la seua bona disposició per a poder posar en marxa els anàlisis i permetre’ns participar en aquest estudi tan important per saber com evolucionarà la Covid-19, i en cas que siga necessari, posar en marxa les mesures preventives que ens indiquen les autoritats sanitàries per evitar possibles rebrots”.


La depuradora de Peníscola

Per la seua banda, l’alcalde de Peníscola Andrés Martínez, s’ha mostrat molt satisfet per la inclusió de Peníscola en aquest programa, l’objectiu principal del qual és lluitar contra la pandèmia, complementant el seguiment i control epidemiològic i detectant possibles rebrots. “És per a l’ajuntament un útil sistema d’alerta, ja que en cas de detecció de la presència del virus, comptaríem amb informació precisa que podria suposar-nos un avís quant a possibles infeccions futures; aquest acord amb la concessionària és molt positiu, no té cap cost per a les arques municipals i disposarem de dades analítiques periòdiques de molta utilitat” ha conclòs el primer edil.

Cal destacar que l’empresa FACSA ja ha iniciat aquest mateix anàlisis de les aigües residuals en altres poblacions de la Comunitat Valenciana i en les properes setmanes preveu ampliar-ho a altres localitats interessades en aquest servei.

Directe