“Aquesta setmana donarem les dades del coronavirus per pobles”

Ximo Puig anuncia com "demà sol·licitarem que tota la Comunitat passe a la fase 2 a partir de l'1 de juny"

“Aquesta setmana donarem les dades del coronavirus per pobles”

El president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig ha donat explicacions als ciutadans sobre el fet que, aquesta setmana, no s’hagués demanat el pas a fase 2 i tot el territori valencià ha continuat en fase 1 fins, al menys, el proper 1 de juny.

“Imprudents, mai”, ha recalcat el president davant d’un lleuger repunt de contagis, alhora que ha agraït “la comprensió de la ciutadania”, recalcant “el valor de la prudència en no passar de fase a tota costa, per la seguretat necessària i també per a aconseguir una reactivació sana i sòlida”. “És molt el que ens juguem tots junts”, apunta Puig.

El president ha anunciat com “demà presentarem la documentació sol·licitant que tota la Comunitat Valenciana passe a la fase 2 a partir de l’1 de juny. Així tindrem la garantia necessària per a una reactivació més robusta i vigorosa”.

Puig ha recalcat com “la nostra obligació és parlar, dialogar i acordar”, pel que “demà s’encetarà un procés intens amb la primera reunió de la mesa general de diàleg social amb l’objectiu d’aconseguir un acord entre la Generalitat i les organitzacions sindicals i empresarials. Coneixen la meua convicció com a president: els avanços que més quallen deriven sempre de l’acord adoptat en el marc del diàleg social”.

11ena conferència
de presidents

La compareixença del president Puig ha tingut lloc després de la 11ena conferència de presidents, que es reuneixen telemàticament cada diumenge al matí des de que va començar la pandèmia. En ella, des de la Generalitat Valenciana, també s’ha “demanat la creació d’una agència o un centre nacional de salut pública amb participació de les comunitats perquè hem de ser capaços de reaccionar amb major rapidesa en futures epidèmies”, perquè, “com s’ha demostrat ara, la salut pública és fonamental” i “cal dotar-la de més recursos i sumar totes les sinergies”, segons ha explicat Puig.

El president torna a reivindicat un espai sanitari Schengen europeu per a que, en aquestes qüestions, Europa funcione com si fos un sol país a l’hora de prendre mesures o fer legislacions.

A més, “he plantejat que el Govern i les comunitats autònomes trobem una solució per al cost econòmic que comporta l’ús obligatori de les mascaretes. Cal garantir la igualtat de les famílies en l’accés a les mascaretes. La pandèmia no pot agreujar les desigualtats”.

Al respecte de la cogovernança, “he sol·licitat una major capacitat de decisió de les comunitats autònomes” seguint en el “principi de subsidiarietat”, que diu que les solucions les han de buscar les administracions competents més pròximes al ciutadà “perquè en cada territori tenim unes realitats diferents”. Puig assegura com el president del govern Pedro Sánchez “s’ha mostrat receptiu a descentralitzar” qüestions com horaris, ús de les platges, límits provincials o límits municipals a l’hora de passejar o fer esports i que siguen les comunitats autònomes els que les puguen decidir.

Roda de premsa íntegra del president de la Generalitat Valencian Ximo Puig

Les dades,
poble a poble

Durant la roda de premsa telemàtica, el president Puig ha anunciat com “esta setmana es publicaran les dades per municipis sobre l’afecció de la pandèmia”, dades que fins ara només es proporcionaven per departaments de salut. “Estem en una situació en la que pensem que ja no es van a produir fenòmens no desitjats d’estigmatització cap als afectats” donat que la situació “està més assossegada”.

El president demana “que aquestes dades no s’utilitzen d’una manera perversa”, donat que “de la pandèmia ningú s’ha escapat totalment” i “ningú té un escut protector, pel que el risc zero no existeix”.

Directe