Un lleuger repunt de casos fa que no passem de fase

La taxa de reproducció de la covid-19 ha passat de 0,56 el 22 d'abril al 1,1 aquest dimecres

El País Valencià romandrà en la fase 1 de la desescalada per la pandèmia del coronavirus almenys fins a almenys el dia 1 de juny després que el Consell haja decidit no demanar el canvi de fase en cap dels 24 departaments sanitaris que formen les tres províncies. Aquesta decisió, segons han explicat fonts de la Generalitat, s’ha pres tenint en compte diversos factors i el que més preocupa a les autoritats és un repunt de l’índex de contagi que s’ha enregistrat en els darrers dies. Així, la taxa de reproducció de la Covid-19, la forma de mesurar quantes noves infeccions s’estan produint a partir d’un positiu, va arribar al seu punt mínim el 22 d’abril quan es situava en 0,56, després va començar l’escalada de nou fins a arribar al 13 de maig, dia des del qual augmenta amb major velocitat. Segons les estimacions del Centre Nacional d’Epidemiologia (CNE), aquest dia estava situada en el 0,67 mentre que aquest dimecres 20 de maig la taxa ja arribava fins a l’1,1.

Aquest augment que en un primer moment va ser qualificat per “lleu” per les autoritats valencianes i que situa aquest paràmetre per damunt de la unitat, preocupa majorment perquè aquest 1 és l’índex que es pren com clau per a controlar la pandèmia. Un nombre menor que aquesta unitat permetria mantenir baix control al virus mentre una xifra superior suposa una expansió preocupant.
Tot i això, aquest no és l’únic motiu pel qual el Consell ha preferit que tota l’autonomia romanga una setmana més en la fase 1. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha explicat en diverses ocasions que a partir d’ara preferien la cohesió de la Comunitat pel que respecta a la desescalada i poder mantenir així una major unitat territorial. A més, aquesta passada de fase era “impossible” per als 14 departaments sanitaris que van tardar una setmana més a passar a la primera fase, ja que en cada una d’elles cada territori ha d’estar almenys dues setmanes. Per tant, en aquesta ocasió tan sols podien fer-ho deu departaments com era el cas del de Vinaròs.

Aquesta demarcació, en la qual s’engloba la major part de la comarca de els Ports excepte Vilafranca, Castellfort o Ares porta en la fase 1 des del dilluns 11 de maig i esperava poder accedir a la 2 el proper dilluns 25 de maig. Per aquest motiu alguns ajuntaments especialment costaners com els de Vinaròs o Peníscola han mostrat el seu rebuig a la mesura presa pel govern autonòmic que pretén mantenir les tres províncies en igualtat de condicions, almenys de moment. Sempre, vigilant l’evolució de la taxa de reproducció del virus que quasi s’ha doblat en una setmana i és un motiu pel qual es podria allargar la desescalada.

El cas valencià no és l’únic. La taxa de reproducció mitjana espanyola és del 0,82, però hi ha 6 autonomies que ara mateix en tenen una superior a l’1: les Illes Balears (1,62), Aragó (1,24), Castella-la Manxa (1,16), Andalusia (1,08) i Múrcia (1,03). En canvi, tots aquests territoris han demanat al Ministeri de Sanitat seguir progressant en la desescalada.

Així, a partir del proper dilluns 25 de maig tots els territoris d’Espanya estaran en la fase 1 i altres 22 milions d’habitants pertanyents a Aragó, Extremadura, Galícia, Astúries, Cantàbria, El País Basc, la Rioja, Navarra, Múrcia i parts d’algunes autonomies com Lleida i Tarragona en Catalunya o altres de Castella la Manxa i Andalusia entraran en la fase 2. Al mateix temps, també ho faran els dos arxipèlags tot i que algunes de les seues illes ja ho estan des d’aquest passat dilluns i entraran en l’última fase el dia 25.

Directe