Només el 2,8% de la província ha passat el coronavirus

Al nostre territori les proves per a l'estudi s'estan fent a Vallibona, Vinaròs i Benicarló

Proves de seroprevalença a Vallibona

El Ministeri de Sanitat ha donat a conèixer aquest dimecres els resultats preliminars de la primera onada de l’estudi de seroprevalença, que ha permès estimar que el percentatge de la població espanyola que ha desenvolupat anticossos enfront de el nou coronavirus és de el 5% de mitjana però amb una gran variabilitat entre comunitats. A la Comunitat Valenciana en concret, la mitjana és de 2,3%, sent la de Castelló de 2,8% front als 2,7% d’Alacant i els 2,3% de València).

Per tant, segons el ministre de Sanitat, Salvador Illa, “les conclusions preliminars de l’estudi de seroprevalença llancen que a Espanya no hi ha immunitat de grup i és una validació de les hipòtesis que van precedir a l’elaboració d’el pla de desescalada”. Aquesta xifra del 5% a la mitjana espanyola està molt lluny de l’percentatge que conferiria immunitat de grup la població, que els experts situen en un mínim de l’60%. Això implica que, fins que no es tingue una vacuna o un tractament, únicament les mesures d’higiene i la distància social són la mesura per a lluitar contra el coronavirus.

L’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha seleccionat un total de 32.000 llars en dos talls per participar a la prova pilot de l’Estudi Nacional Epidemiològic de la infecció per SARS-CoV2 a Espanya (ENE-COVID), que coordinen el Ministeri de Sanitat i l’Institut de Salut Carlos III. La idea és que, a la fi de l’estudi, hagin participat un total de 60.000 llars. En el cas de la comarca dels Ports, els tests de seroprevalença es van fer a Vallibona i també a Vinaròs i Benicarló el passat 30 d’abril en una primera onada.

“La representativitat de la mostra fa que aquest estudi sigue singular, per la seva grandària i pel rigor metodològic”, ha destacat la directora de l’Institut de Salut Carlos III, Raquel Yotti, que ha detallat que han participat 1.416 centres de salut i més de 2.600 professionals sanitaris en les comunitats autònomes.

Les famílies que participen, voluntàriament, han estat triades de forma aleatòria per l’INE. Cada persona passarà dos tipus de proves diferents tres vegades, amb una separació de tres setmanes entre mostra i mostra. D’aquesta manera es podrà comprovar si durant l’estudi desenvolupen anticossos.

Directe