El coronavirus deixa una nova mort a la comarca dels Ports

Es tracta de la primera defunció registrada fora de la residència de Morella

Les comunitats autònomes segueixen mostrant les seues xifres de la pandèmia amb major preocupació si cap ja que aquestes determinaran durant aquesta setmana les que podran entrar o no en la propera fase 1 de la desescalada. Així ho ha apuntat la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló en la seua compareixença diària davant dels mitjans de comunicació.

Al País Valencià Sanitat ha detectat 69 casos nous de coronavirus en les últimes hores que des d’ara es mesuren i recompten amb les proves PCR que sumen un total de 10.500, 1435 en la província de Castelló. Les altes segueixen sent superiors als nous casos i els ingressos segueixen disminuint.

De les ingressades un 2’6% estan en la UCI, xifra que segueix disminuint així com el nombre de morts que es situa en 10 en les últimes, tres han estat residents i dos d’ells s’han produït en la província de Castelló.

D’altra banda, Sanitat traslladarà al ministeri en les properes hores la proposta per a que tot el País Valencià passe a la següent fase el proper dilluns.

D’aquesta manera el ministeri de sanitat estudiarà la proposta de conselleria i decidirà si a partir del proper dilluns les tres províncies poden passar a la fase 1 del desconfinament.

Gràfic en temps real

Les dades al
nostre territori

Tot i que les xifres generals que es donen en els darrers dies des del Departament de Salut de Vinaròs porten a l’optimisme, els casos concrets continuen incidint en la virulència amb la que el covid-19 ha afectat al nostre territori. Durant el dia d’ahir, tot i que encara no apareix reflectit a les dades oficials, es produïa a l’Hospital de Vinaròs la mort d’un veí de la comarca dels Ports, sent la primera que es produeix fora de la Residència de Morella. Un altre veí de la comarca, en aquest cas de Portell, que també havia estat ingressat a la UCI més de quatre setmanes, va deixar aquest cap de setmana la unitat de cures intensives de l’Hospital de Vinaròs.

En el cas del centre geriàtric morellà, després de donar-se un total de 20 morts relacionades amb el coronavirus en el total de la pandèmia la situació sembla que s’ha estabilitzat i, després de més de 6 setmanes en les que els residents havien estat aïllats a les seues habitacions, ja comencen a poder eixir al pati del centre d’una forma controlada i es van succeint les altes de la malaltia.

De tots els centres geriàtrics de la Comunitat Valenciana que han presentat algun cas positiu per coronavirus (155), s’ha tancat el brot en 81 d’ells, la qual cosa representa el 53% del total. A aquesta data, hi ha casos positius en 74 centres (13 a la província de Castelló, 18 en la d’Alacant i 43 a la província de València).

En aquests moments, es troben baix vigilància activa de control sanitari 30 residències en la Comunitat Valenciana: 9 a la província de Castelló, 8 a la província d’Alacant i 13 a la província de València.

Roda de premsa íntegra de la consellera de Sanitat, Ana Barceló

Les dades de positius acumulats es mantenen iguals que les d’ahir al territori.

⌙ Positius acumulats
▸ Dia 27 ▸ 180
Dia 28 ▸ 180
▸ Dia 29 ▸ 182 (+2 respecte al dia anterior)
Dia 30 ▸ 186
▸ Dia 01 ▸ 190 (+8 respecte al dia anterior)
▸ Dia 02 ▸ 194 (+4 respecte al dia anterior)
▸ Dia 03 ▸ 194
▸ Dia 04 ▸ 194
▸ Dia 05 ▸ 194

⌙ Morts acumulades
▸ Dia 27 ▸ 25 (+1 respecte al dia anterior)
Dia 28 ▸ 27
▸ Dia 29 ▸ 27 (+2 respecte al dia anterior)
Dia 30 ▸ 28
▸ Dia 01 ▸ 28 (+1 respecte al dia anterior)
▸ Dia 02 ▸ 28
▸ Dia 03 ▸ 28
▸ Dia 04 ▸ 28
▸ Dia 05 ▸ 28

Pertanyen al Departament de Salut de Vinaròs les localitats del Baix Maestrat i totes les de la comarca dels Ports excepte Vilafranca, Ares del Maestrat i Castellfort, sent aquests tres pobles dependents de l’àrea sanitària de Castelló.

Les proves PCR,
clau per a la desescalada

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha informat que un dels factors en la desescalada que té en compte el Ministeri de Sanitat és el nombre de casos detectats a través de PCR.

Barceló ha explicat que “és la prova que detecta la fase més aguda de la malaltia i, per tant, un indicador fonamental per a tallar la cadena de contagis i seguir la traçabilitat dels casos”. Per tant, l’objectiu de la vigilància en l’etapa de transició és la detecció precoç de qualsevol cas que puga tindre infecció activa i que puga transmetre la malaltia.

D’altra banda, la consellera ha assenyalat que “els test ràpids poden oferir altres indicadors vàlids per a conéixer, per exemple, la incidència real que ha tingut la malaltia durant la pandèmia”. Ara bé, ha insistit que la realització de proves de PCR ha d’estar dirigida fonamentalment a la detecció precoç dels casos, per la qual cosa aquestes proves són les que es tindran en compte, tant per part del Ministeri com de les comunitats autònomes, per a poder establir l’avanç entre fases del període de desescalada.

Directe