Una dotzena de vots de maig es queden a casa

L'associació de la Mare de Déu de Vallivana prepara actes per recordar la Rogativa

Aquest primer cap de setmana de maig, Morella no baixarà a Vallivana. La Rogativa es quedarà a casa i els romers hauran de fer-se esperar fins que les autoritats sanitàries permeten aquests tipus d’actes culturals i religiosos. No es creuaran els barrancs, ni es veuran els camps i monts verds i frondosos per la plujosa primavera que està vivint els Ports, tampoc s’escoltarà el soroll dels gaiatos contra el terra ni es veurà l’ombra dels sombreros per camins i carreteres. Serà una primavera més verda però més trista que mai.

Tot i això, des de l’Associació Mare de Déu de Vallivana han preparat actes senzills però emotius per a viure’ls des de casa durant aquest cap de setmana. El dissabte a les 8:45 hi haurà diana dels gaiteros des de les seues cases per a fer volteig de campanes a les 9 hores, hora d’eixida de la rogativa. Per la vesprada i després dels aplaudiments es demana als qui tinguen altaveus als diferents carrers que posen cançons de la rogativa que se’ls facilitaran.

Diumenge tronarà el volteig de campanes a les sis de la vesprada que és quan tornarien els romers al poble i a les vuit un altre cop cants de la rogativa. A més, s’ha demanat que s’envien imatges d’altres rogatives a les xarxes socials i al correu premsa@morella.net per a fer un vídeo d’homenatge a la celebració i en record a aquells que ja no podran baixar a Vallivana.

L’administrador de Vallivana, Jesús Sangüesa, ha recordat a aquelles persones de les que no s’han pogut despedir els seus familiars i amics, també rogativeros.

Jesús Sangüesa és l’administrador de Vallivana

Així, Sangüesa ha demanat que ningú baixe a Vallivana pel seu compte aquest cap de setmana ni abans de que es puga, ja que ho farem tots junts quan tot açò acabe.

Però aquesta no és l’única rogativa que es quedarà sense fer-se estos primers dies de maig: així en el cicle de rotllos i primes del terme de Morella el primer de maig tocaria complir amb els apòstols de la Llàcua i el 3 amb santa Creu de la Pobleta i Santa Creu del riu de les corses que hauran d’esperar a l’any vinent.

El primer de maig, també encetaríem si fora un any normal, el cicle de visites a l’estimat ermitori de Sant Cristofol de Saranyana. Serien els veïns de la Todolella com a titulars del recinte els primers a pujar. El dissabte dia 2 anirien els de Cinctorres, que el diumenge tindrien cita amb la seva patrona la Marededéu de Gràcia. Ja que no es podrà anar, des de l’ajuntament es demana als veïns que recorden els vots enviant fotografies a través de les xarxes.

Mireia Mestre és l’alcaldessa de Cinctorres

Tampoc Olocau visitarà a la Virgen de la Carrasca, ni Herbers acudirà a La Tossa. Ares no podrà celebrar Santa Elena, i els catinencs no pujaran a Sant Pere de Castellfort.

Directe