La Diputació trau a la llum documentals dels anys 60 i 70

L'Arxiu provincial ha recuperat aquests films que mostren la província de fa dècades

L’Arxiu Provincial trau a la llum a través de les xarxes socials de la Diputació una col·lecció històrica de pel·lícules documentals sobre les comarques de Castelló gravades en les dècades de 1960 i 1970.

Es tracta de 12 films de 16mm restaurats i digitalitzats recentment per la institució provincial en col·laboració amb la Filmoteca Valenciana i que porten la firma de José Alcón, qui va ser corresponsal de TVE a Castelló i professional en el NO-DO. La locució ix de la veu del periodista José María Arquimbau.

La Tinença de Benifassá (década de 1960)

La diputada de l’àrea, Ruth Sanz, ha explicat que el primer dels films, que retrata la vida i els costums de la Tinença de Benifassà pels volts dels anys 60. Així, serà cada dia fins completar la col·lecció. Li seguiran els documentals ‘Costa de Azahar Castellonense’, ‘Aguas del Mijares’, ‘Conozca nuestras tradiciones. Devotos y penitentes’, ‘Navajas, jardín del Palancia’, ‘La perla de la montaña, Lucena del Cid’, ‘Peñíscola’, ‘Morella, Ciudad monumental, cabeza de reino’, ‘Viver, remanso de paz’, ‘El Papa Luna’, ‘Conozca nuestra provincia’ y ‘El ministro de Gobernación en Castellón’.

Sanz també ha recalcat el “laboriós treball de restauració d’aquestes peces úniques” i ha destacat la importància de recuperar el patrimoni cinematogràfic documental provincial “perquè en les seues cintes està guardada la història contemporània castellonenca”.

A més, des del Servei de Publicacions s’ha activat la possibilitat de descàrrega de tot el catàleg de llibres digitals per a promocionar els continguts culturals online. Per tal d’accedir a aquest servei només s’ha d’accedir al web del Servei de Publicacions, i escollir l’obra desitjada fent ús de l’opció i descarregar-la

Des de la Diputació han avançat que es continuarà apostant per la via de la digitalització de tot el fons documental de l’arxiu com és el cas d’aquests documentals de gran interès. Aquestes peces mostren una província de Castelló de fa dècades on es veu l’evolució de les muntanyes i pobles del territori i serveixen per al coneixement de la nostra història, cultura i tradicions. Després de moltes dècades l’ens provincial trau a la llum aquestes curioses imatges.

Directe