La Diputació trau a la llum el documental “Devots i penitents”

Amb imatges dels anys 60 i 70 sobre rogatives a la província

La Diputació Provincial de Castelló amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana per mediació de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport i l’Institut Valencià de Cultura ha tret a la llum el documental ‘Devots i Penitents 1973’ amb imatges de rogatives dels anys 60 i 70 al voltant de celebracions com la Cueva Santa d’Altura, la Balma de Sorita, la rogativa de Catí a Sant Pere de Castellfort o els Peregrins de les Useres a Sant Joan de Penyagolosa. Un documental narrat pel periodista castellonenc José María Arquimbau i que es pot veure mitjançant Youtube.

El documental amb imatges de l’època es centra primerament en la rogativa de la Cueva Santa a Altura i de la seua gran transcendència a poblacions de l’Alt Palància com Sogorb, Jérica, Viver, Geldo, Castellnovo, Navajas i altres pobles de la zona.

Continua aquest documental històric penjat a Youtube el dilluns 30 de Març amb la festa de La Balma de Sorita en la celebració del 8 de Setembre. Eixida de la processó des de Sorita amb les loes i la poesia de l’Àngel a la Plaça de l’Església, seguint amb el recorregut fins al Santuari de la Balma i com no amb la representació de la lluita de l’Àngel i el Dimoni junt a la Creu Coberta del Santuari de la Balma.

Aquest documental sobre actes devocionals i peregrinatges a la provincia de Castelló continua amb una gran rogativa com és la de Catí a Sant Pere de Castellfort, que narra tot el recorregut de la celebració i de moments característics com el pas per l’Avellà o la Llàcua i com no l’arròs amb fessols típic de la rogativa catinenca una vegada s’arriba a Sant Pere de Castellfort. El documental compta amb imatges també de la tornada a Catí amb el pas per la Mare de Déu de la Font de Castellfort o al municipi d’Ares del Maestrat on tot el poble es donava cita per rebre als peregrins de Catí.

La part final del documental ‘Devots i Penitents’ es centra en un altra de les grans peregrinacions de la provincia de Castelló com son ‘Els Peregrins de les Useres’ fins a Sant Joan de Penyagolosa. Una rogativa amb una llarga explicació en aquest documental que la Diputació ha donat a conèixer en una època en la que la celebració de les rogatives d’enguany corre gran perill pel Coronavirus.

Directe